Ψωμί της Λαμπρής

ΥΛΙΚΑ
Για το ψωμί
  • 500 γρ.αλεύρι σκληρό Νο 1
  • 1 1/2φακελάκι ξηρή μαγιά (Μύλοι Αγίου Γεωγρίου)
  • 1 κ.σ.ζάχαρη
  • 1 κ.σ.αλάτι
  • 50 mlελαιόλαδο (επιπλέον για το πλάσιμο)
  • 1μικρό αυγό (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ.γλυκάνισο
  • 1 κ.σ.μέλι
  • 200-300 mlνερό χλιαρό
Για την επάλειψη
  • 20 mlγάλα
  • 1ασπράδι αυγού (αραιωμένο με λίγο νερό)
  • σουσάμι
ΣΚΕΥΗ
μπολ, ταψί 28 εκ.

  1. Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, γλυκάνισο, ξηρή μαγιά) και ανακατεύουμε ώστε να αναμιχθούν καλά.
  2. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και βάζουμε το αβγό, το ελαιόλαδο και το μέλι. Σιγά σιγά αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό και να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με το ζυμάρι μας με μία πετσέτα και το αφήνουμε για μία ώρα σε ένα ζεστό μέρος μέχρι αυτό να φουσκώσει.
  4. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε δύο χοντρά κορδόνια (περίπου 40 – 45 εκ.) τα οποία πλέκουμε σε κοτσίδα.
  5. Βάζουμε λαδόκολλα ή αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί μας και τοποθετούμε τη κοτσίδα κλείνοντας σε κύκλο. Σκεπάζουμε πάλι με τη πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
  6. Τοποθετούμε στο κέντρο του ψωμιού ένα κόκκινο αυγό και αλείφουμε πολύ καλά με το ασπράδι αυγού.
  7. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180ᵒC για 45-60 λεπτά.

Κατά το πλάσιμο των κορδονιών θα δούμε ότι αυτά μαζεύουν και δεν ανοίγουν όσο θα θέλαμε. Τα πλάθουμε την πρώτη φορά εναλλάξ και αφού εκείνα ξεκουραστούν για 1 -2 λεπτά μετά πλάθουμε για δεύτερη φορά μέχρι να έχουμε  το επιθυμητό μέγεθος.

alevri.com