Κρεμμυδόψωμο

ΥΛΙΚΑ
  • 650 γρ.αλεύρι ζυμωτό
  • 1φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ.αλάτι
  • 1 κ.γ.ζάχαρη
  • 4 κ.σ.ελαιόλαδο
  • 320 mlχλιαρό νερό
  • 2μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
ΣΚΕΥΗ
μπολ
τηγάνι
ταψί φούρνου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζουμε την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη και τη μισή ποσότητα νερού σε μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε για 5 λεπτά
  2. Ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι, κάνουμε μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το αλάτι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο κέντρο. Το ζυμώνουμε και ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό σιγά-σιγά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη, που δεν κολλά στα χέρια
  3. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 περίπου ώρα
  4. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, να μαλακώσουν και να μελώσουν για 5-8 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν
  5. Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι (χωρίς να το στραγγίξουμε), ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε σε δύο καρβέλια (ή σε ένα μεγαλύτερο)
  6. Τα βάζουμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα, τα χαράζουμε με μαχαίρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά
  7. Χαράζουμε με μαχαίρι και ψήνουμε τα κρεμμυδόψωμα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν

alevri.com