Ψαλίδι στις εξισωτικές επιδοτήσεις

 

 

 

 

 

 

pasy_trikala

 

 

 

 

Στο βωμό του μνημονίου πέφτουν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις, δηλαδή οι επιδοτήσεις που δίνονται στους αγροτοκτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Στον εφαρμοστικό νόμο για το μνημόνιο 2, που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περικοπή 60 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση και επίσης άλλα 26 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες.

Δε διευκρινίζεται επίσης για πόσα χρόνια θα είναι η μείωση για την εξισωτική αποζημίωση και αν θα είναι μέχρι το 2013, οπότε λήγει το σχετικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (Αλέξανδρος Μπαλατζής).

Πρόκειται για ένα ακόμα πλήγμα στους φτωχούς και μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που επιφέρει η πολιτική του μνημονίου, της τρόικας και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου. Για παράδειγμα, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών με αυτή την εισοδηματική ενίσχυση καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς ζωοτροφών και οδηγούνται πλέον σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δεχτεί μια ανελέητη επίθεση. Πετρέλαιο, ΦΠΑ, κόστος παραγωγής και ζωής έφτασαν στα ύψη, ενώ παράλληλα δεν έχουν τέλος τα διάφορα χαράτσια, οι αυξημένες εισφορές και η άγρια φορολόγηση συνολικά. Μπρος σε αυτή την κατάσταση, που όλο και θα χειροτερεύει, η απάντηση είναι η συνέχιση και η ένταση του αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς σε κοινό μέτωπο με την εργατιά και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή της και μαυρίζει το μέλλον της.

Θανάσης Γάτσιος ,

μέλος της ΠΑΣΥ και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων