Κώστας Αγοραστός: «Να αρθεί η αδικία σε βάρος των καπνοπαραγωγών»

agorastoe_new_2

 

 

 

Να αρθεί η αδικία σε βάρος των καπνοπαραγωγών για τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ σε ζημιές από τον παγετό του περασμένου Οκτωβρίου, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΛΓΑ παραβλέποντας την ΚΥΑ που ρυθμίζει τα περί «ασφαλιζόμενης αξίας», μείωσε αυθαίρετα την τιμή αποζημίωσης, χωρίς να ενημερώσει τους ίδιους τους παραγωγούς. Αναλυτικά ο κ. Αγοραστός αναφέρει:

«Δεχόμαστε εδώ και δέκα ημέρες τις έντονες διαμαρτυρίες και την αγανάκτηση καπνοπαραγωγών της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ της ζημιάς από παγετό του Οκτωβρίου 2011.

Είμαστε υποχρεωμένοι, αφού διερευνήσαμε το θέμα και πιστεύοντας ότι θα απαλείψετε την παρανομία που διενεργείται εκ μέρους του ΕΛΓΑ σε βάρος των καπνοπαραγωγών όλης της χώρας να σας καταγγείλουμε τα κάτωθι:

α) Στην πληρωμή των αποζημιώσεων της συγκεκριμένης καλλιέργειας αυθαίρετα ο ΕΛΓΑ και παρά τα προβλεπόμενα σε δική σας ΚΥΑ περί «ασφαλιζόμενης αξίας» για την ασφαλιστική χρήση 2011 αλλάχθηκε η τιμή αποζημίωσης από 3,06 €/Kg σε 1,80 €/Kg.

β) Οι παραγωγοί ασφαλίστηκαν με βάση την ΚΥΑ πληρώνοντας την ασφαλιστική εισφορά που προέκυπτε και ο νόμος 3877/2010 ορίζει σαφώς ότι οι κανόνες ασφάλισης μπορούν να αλλάζουν μόνο με νέα ΚΥΑ και φυσικά για την επόμενη περίοδο ασφάλισης.

γ) Οι παραγωγοί δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την πρόθεση του ΕΛΓΑ να αλλάξει την τιμή αποζημίωσης και διαπιστώνουν την αλλαγή στη φάση της πληρωμής. Επαναλαμβάνουμε ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και καταστρατηγεί τη δική σας ΚΥΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε σύμμαχοι σε κάθε πολιτική προσπάθεια βελτίωσης του ασφαλιστικού συστήματος της γεωργικής παραγωγής της χώρας που θα αναλάβετε για να διορθωθούν πιθανές αδυναμίες του 3877/2010 όπως εσείς ο ίδιος δηλώσατε και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Απρίλιο 2011.

Είμαστε όμως ανυποχώρητοι για λογαριασμό των παραγωγών της Θεσσαλίας σε ζητήματα ανατροπής των κανονισμών ασφάλισης και γενικά του νομικού πλαισίου λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος και μάλιστα όταν αυτό γίνεται σε βάρος των παραγωγών, αυθαίρετα και χωρίς την δική σας πολιτική κάλυψη.

Η στήριξη του ΕΛΓΑ και του ασφαλιστικού συστήματος έχει αφεθεί ουσιαστικά στις ευθύνες των παραγωγών της χώρας μετά τον Ν. 3877/2010.

Τουλάχιστον ας τηρήσει ο ΕΛΓΑ τα ελάχιστα.

Αυτά που προβλέπει η ΚΥΑ περί «ασφαλιζόμενης αξίας» και φέρουν την υπογραφή σας.

Αναμένουμε τις δικές σας άμεσες ενέργειες προς τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ για να σταματήσει η αυθαίρετη αλλοίωση του ύψους της αποζημίωσης σε βάρος των παραγωγών και να προστατευθεί η αξιοπιστία του ΕΛΓΑ την πρώτη μάλιστα ασφαλιστική περίοδο του νέου Ν. 3877/2010».