Προετοιμασία του Δήμου Πύλης για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση κουνουπιών για το έτος 2012

dimarxio_pilis

 

 

Βάσει της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το ετήσιο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών ,θα πρέπει η υπηρεσία μας να ακολουθήσει κάποιες διαδικασίες, ώστε να μην παρουσιαστούν κρούσματα νοσημάτων όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Πύλης, με έγγραφο από τον Δεκέμβριο του 2011, του αρμοδίου Αντιδημάρχου Υγείας  κ. Ιωάννη Κουτσονάσιου προς τους προέδρους των Τ.Κ. αναφέρει:

Θα πρέπει να επισημανθεί στους ιδιοκτήτες σταυλικών εγκαταστάσεων  οικόσιτων ζώων (μικροί και μεγάλοι στάβλοι, ιδίως οι εντός οικισμών) να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής , ιδίως ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων τους και την υγιεινή διαβίωση των ζώων τους. Για παράδειγμα είναι σημαντικό οι κοπροσωροί και τα υγρά απόβλητα να μαζεύονται και να πετιούνται όπως πρέπει και όχι όπως βολεύει τον καθένα , γενικότερα για την προστασία από διάφορες ασθένειες. Ιδιαίτερα όμως για τα κουνούπια τώρα κατά την χειμερινή περίοδο θα πρέπει να γίνουν κάποιοι ψεκασμοί με τα κατάλληλα εντομοκτόνα φάρμακα, για την εξάλειψη των ενήλικων εντόμων  (μεγάλα κουνούπια που θα γεννήσουν νωρίς την άνοιξη και μόλις ζεστάνει λίγο ο καιρός την πρώτη γενιά), τα οποία ξεχειμωνιάζουν σε αυτούς

Καλούνται επίσης οι πρόεδροι να ενημερώσουν πριν το τέλος Φεβρουαρίου τον Δήμο, για τις θέσεις που είναι εστίες κουνουπιών, όπως για παράδειγμα στάσιμα νερά, βρώμικα φρεάτια, άφθονη βλάστηση σε κοίτες ποταμών, χώροι ανεξέλεγκτης ρίψης οικιακών και ζωικών απορριμμάτων ( νόμιμοι και παράνομοι), ώστε να γίνει από τον Δήμο η αναγκαία χαρτογράφηση κάθε κοινότητας χωριστά, στην οποία θα στηριχθούν οι υπεύθυνοι υλοποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης και καταπολέμησης των κουνουπιών. Έτσι σε περίπτωση ανάγκης ψεκασμών από ειδικευμένο συνεργείο, να μην ψάχνουμε στα << τυφλά>> και τελευταία στιγμή τις πιθανές εστίες μόλυνσης.

Ο κ. Κουτσονάσιος σε δηλώσεις του αναφέρει :<< Η συνεργασία  του Δήμου Πύλης με τους προέδρους και μέλη των Τ.Κ. καθώς και με τον τομέα υγείας της περιφέρειας Θεσσαλίας θα δημιουργήσει ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας>>

 

.