Πόσες θερμίδες έχει ένα ποτήρι κρασί, η μπύρα και άλλα ποτά

Το κρασί είναι ένα από τα πιο παλιά αλκοολούχα ποτά και ακόμη και σήμερα είναι ένα από τα ποτά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Σύμφωνα με τον φορέα Wine Institute, , στις ΗΠΑ οι ενήλικες κάτοικοι πίνουν πάνω από 11 λίτρα το χρόνο ο καθένας. 

Το κρασί δεν είναι μόνο εύγεστο αλλά θεωρείται επίσης “υγιεινό”, καθώς μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση, ενώ ένα ποτήρι κρασί τη μέρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Αν όμως το δούμε μόνο από άποψης θερμίδων, πόσες περιέχει ένα ποτήρι κρασί και πόσες μας δίνει συγκριτικά με άλλα δημοφιλή ποτά, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό FoodData Central.

Πόσες θερμίδες έχει ένα ποτήρι κρασί

  • Ένα ποτήρι λευκό κρασί τύπου chardonnay έχει 123 θερμίδες
  • Ένα ποτήρι ροζέ κρασί έχει 126
  • Ένα ποτήρι γλυκό κρασί έχει 165 θερμίδες 
  • Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί τύπου Cabernet sauvignon 122 θερμίδες
  • Ένα ποτήρι λευκό κρασί τύπου Sauvignon blanc έχει 119 θερμίδες

Από που προέρχονται αυτές οι θερμίδες στο κρασί;

Το κρασί παράγεται από τη ζύμωση του σταφυλιού και είναι η περιεκτικότητα του φρούτου σε υδατάνθρακες αυτή που δίνει τις θερμίδες στο κρασί. Τα γλυκά κρασιά έχουν περισσότερες θερμίδες από τα ξηρά, καθώς έχουν αυξημένα φυσικά ή μη σάκχαρα. Και παρότι οι θερμίδες ενός ποτηριού κρασιού δεν  είναι αμελητέες, ένα ποτηράκι που και που δεν πρόκειται να αλλάξει το βάρος μας, η συχνή όμως, ή μεγάλη, κατανάλωση μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση. 

Θερμίδες άλλων ποτών

-Ένα κουτάκι μπύρα περιέχει περίπου 153 θερμίδες, αν και η ποσότητα αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα.
-Μία δόση βότκα, τζιν, ρούμι και ουίσκι περιέχει περίπου 97 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι τσίπουρο, ούζο ή ρακή έχει περίπου 120 – 150 θερμίδες ανάλογα την απόσταξη που έχει υποστεί. 

capital.gr