Πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί στο ρεύμα

Οι παρεμβάσεις σε τέσσερα πεδία για την μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα (παραμονή του Συνεδρίου της ΝΔ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν αποτέλεσμα πολλαπλών συσκέψεων με υπουργούς και με συνεργάτες. Ήταν, η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, ένα πρόβλημα που ταλάνιζε εδώ και καιρό την κυβέρνηση και προκαλούσε πονοκέφαλο σε βουλευτές της ΝΔ και απόγνωση στους καταναλωτές. Αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός δεν επέλεξε να απευθυνθεί στους καταναλωτές χορηγώντας επιδόματα αλλά να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα. Οι ανακοινώσεις έγιναν όχι όμως με φόντο το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως συνήθιζε έως τώρα, αλλά από μια διπλανή αίθουσα εκεί όπου δέχεται συνήθως τους επισκέπτες με θέα τον κήπο του Μεγάρου Μαξίμου. Και τούτο γιατί, όπως έμαθα, επρόκειτο για ανακοινώσεις και όχι για πρωθυπουργικό μήνυμα.

Όπως μου είπαν οι συνεργάτες του, το όλο το θέμα το χειρίστηκε μόνος του, το απόγευμα της Πέμπτης αφού είχε τις σχετικές εισηγήσεις. Φορώντας σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και σκούρα γραβάτα, έχοντας δίπλα του τις σημαίες της Ελλάδος και της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Είπε ακόμα ότι όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Η κυβέρνηση, όπως είπε με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

***
Αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής

Αναστέλλεται, ανακοίνωσε, ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα «υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας». Πώς θα γίνει αυτό; Με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας. Θέτει, ανέφερε, η κυβέρνηση ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιεί, όπως είπε, τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή.

***
Και συμβουλές για αλλαγή συνηθειών

Στο τέλος έδωσε και συμβουλές για αλλαγή συνηθειών. Είπε συγκεκριμένα ότι «η φθηνότερη ενέργεια όμως είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας, θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Έτσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας» πρόσθεσε.

Bηματοδότης