Πώς η σοκολάτα μπορεί να βοηθάει την καρδιά

Αν είστε από αυτούς που δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς σοκολάτα, μια νέα μελέτη δίνει τη δικαιολογία που χρειάζεστε: Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες σοκολάτας την εβδομάδα είχαν έως και 10% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από καρδιακές παθήσεις από ό, τι τα άτομα που έτρωγαν λιγότερη ή καθόλου σοκολάτα εβδομαδιαίως.

Δυστυχώς, αυτά τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι μπορείτε να τρώτε σοκολάτα με το… κιλό: «Η σοκολάτα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Chayakrit Krittanawong, από το Baylor College of Medicine του Χιούστον, «αλλά αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, δεν μπορούμε να συμπεράνουμε τι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τις καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, μπορούμε να δούμε κάποια επιστημονικά σημάδια ότι η κατανάλωση σοκολάτας είναι πιθανώς ωφέλιμη για την καρδιά σε ορισμένες περιπτώσεις».

Επιπλέον, οι θερμίδες, η ζάχαρη, το γάλα και το λίπος που υπάρχουν στις σοκολάτες του εμπορίου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της διατροφής μας, ειδικά για όσους είναι παχύσαρκοι ή έχουν διαβήτη, δήλωσε ο Δρ Krittanawong.

Η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει την υγεία της καρδιάς συμβάλλοντας στην καλή κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων. Περιέχει μια σειρά ευεργετικών θρεπτικών συστατικών όπως τα φλαβονοειδή που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να αυξήσουν την καλή (HDL) χοληστερόλη, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, εξέταζε έξι έρευνες για συνολικά 336.000 άτομα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 69.000 από τη Σουηδία και 1.200 από την Αυστραλία.

Η υγεία των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκε κατά μέσο όρο για σχεδόν εννέα χρόνια. Περισσότεροι από 14.000 εμφάνισαν καρδιακές παθήσεις και σχεδόν 4.700 υπέστησαν καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη, καθώς δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα και δεν είχαν συγκεκριμένα δεδομένα για τους τύπους σοκολάτας που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

Ο καρδιολόγος Δρ John Osborne εξέτασε τα ευρήματα και εξήγησε: «Στις σοκολάτες γάλακτος, καταλήγουμε αρκετό λίπος και ζάχαρη με μέτριες ποσότητες κακάο». Τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά προέρχονται από το κακάο, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν συνήθως μαύρη σοκολάτα, η οποία έχει λιγότερα πρόσθετα συστατικά από τη σοκολάτα γάλακτος και περισσότερο κακάο.

iatrikanews.gr