Η άσκηση κάνει καλό, αν δεν είναι… δουλειά!

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση μπορεί να προσφέρει τεράστια ψυχικά και σωματικά οφέλη. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει αν η φυσική σας δραστηριότητα γίνεται… εν ώρα εργασίας. Σε αυτήν την περίπτωση, τα υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές από την Ολλανδία υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα «παράδοξο της σωματικής δραστηριότητας» που σημαίνει ότι η άσκηση μπορεί να είναι καλή, μόνο εάν δεν αποτελεί μέρος της εργασίας μας και γίνεται στον ελεύθερο χρόνο μας.

Η χειρωνακτική εργασία, όπως η εργασία στον κατασκευαστικό τομέα, συχνά απαιτείται από τους εργαζομένους να είναι σωματικά ενεργοί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως υποστηρίζει η έρευνα.

«Ενώ γνωρίζουμε ότι η σωματική άσκηση στον ελεύθερο χρόνο είναι καλή για εμάς, διαπιστώσαμε ότι η επαγγελματική σωματική δραστηριότητα προκαλεί αυξημένο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας για τους άνδρες κατά 18%», δήλωσε ο Pieter Coenen, ερευνητής  Δημόσιας Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου VU στο Άμστερνταμ. «Αυτοί οι άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα από όσους δεν έχουν σωματική δραστηριότητα όταν εργάζονται».

Σύμφωνα με τον Coenen, το «παράδοξο της σωματικής δραστηριότητας» οφείλεται στη διαφορά στο είδος της άσκησης που οι άνθρωποι συνήθως κάνουν στον ελεύθερο τους χρόνο σε σύγκριση με εκείνο που αποτελεί μέρος μιας σωματικά απαιτητικής εργασίας. Επιπλέον, όταν ασκούμαστε κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου μας, είμαστε ελεύθεροι να σταματήσουμε, όποτε θέλουμε, είτε για διάλειμμα είτε και γενικώς. Ωστόσο, μια τέτοια πολυτέλεια μπορεί να μην είναι πάντοτε διαθέσιμη σε όσους εργάζονται, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τις αρνητικές συνέπειες της σωματικής δραστηριότητας, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ο Coenen αναφέρει το παράδειγμα του τρεξίματος για 30 λεπτά: «Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό σας και αισθάνεστε καλά μετά, αλλά όταν είστε σωματικά ενεργός στη δουλειά, είναι ένας πολύ διαφορετικός τύπος δραστηριότητας. Εργάζεστε για οκτώ ώρες την ημέρα και έχετε περιορισμένες περιόδους ανάπαυσης. Σηκώνετε βαριά αντικείμενα, κάνετε επαναλαμβανόμενες κινήσεις και χειρωνακτική εργασία».

Εξήγησε ότι αυτή η συνεχής δραστηριότητα μπορεί στην πραγματικότητα να δυσχαιράνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος κάποιου παρά να την ενισχύσει, όπως πιστεύεται ότι κάνει η παραδοσιακή άσκηση.

Για να συγκεντρώσουν τα ευρήματά τους για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, οι ερευνητές συμπλήρωσαν αποτελέσματα από 17 μελέτες που χρονολογούνται από το 1960 έως το 2010, συγκεντρώνοντας δεδομένα για περίπου 200.000 άτομα συνολικά.

Εκτός από τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, εξέτασαν και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που περιλάμβαναν όπως την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

iatrikanews.gr