Pommes Anna: η γαλλική συνταγή για πατάτες που θα σας ξετρελάνει

Αυτή η κλασική γαλλική συνταγή του 19ου αιώνα αναδεικνύει με εντυπωσιακό τρόπο την…ταπεινή πατάτα. Ουσιαστικά, πρόκειται για λεπτές φέτες πατάτας οι οποίες στρωματοποιούνται σε μια κατσαρόλα, ψήνονται σε βούτυρο και μαγειρεύονται. Οι φέτες συμπιέζονται (κάτω από μια άλλη κατσαρόλα), ώστε να συγκρατούνται όταν ξετυλίγονται.

Οι πατάτες στο εξωτερικό γίνονται καφέ και τραγανές, ενώ στο εσωτερικό απορροφούν το βούτυρο και γίνονται μαλακές και βελούδινες. Το σκόρδο δεν είναι παραδοσιακό συστατικό στην συνταγή, αλλά προσθέτει σε γεύση και γλυκαίνει κάπως το πιάτο. Σερβίρετε ως κλασικό συνοδευτικό με ψητό κρέας ή συμπληρώστε με τηγανητά αυγά για ένα βασιλικό brunch.

ΥΛΙΚΑ

5 – 7 μεγάλες πατάτες
¾ φλιτζάνι διαυγές βούτυρο, λιωμένο
Χοντρό, θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 έως 4 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε μια σχάρα στη μέση και τοποθετήστε ένα στρογγυλό φύλλο ψησίματος πάνω του.
Κόψτε τις πατάτες σε κυλίνδρους, ξεφλουδίζοντας τυχόν δέρμα που απομένει μετά το κόψιμο. Χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, κόψτε τις σε φέτες 1-2 εκατοστών  και στεγνώστε καλά με χαρτοπετσέτες.

Σε μια βαριά κατσαρόλα, ζεσταίνετε 3 κουταλιές βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Όταν είναι ζεστό, τοποθετήστε προσεκτικά 1 φέτα πατάτας στη μέση και, στη συνέχεια, τοποθετήστε γρήγορα περισσότερες φέτες γύρω της, επικαλύπτοντάς τις δεξιόστροφα για να φτιάξετε ένα δαχτυλίδι.

Τοποθετήστε έναν δεύτερο δακτύλιο για να περιβάλλετε τον πρώτο, αριστερόστροφα. Συνεχίστε στην άκρη του τηγανιού, εναλλάσσοντας την κατεύθυνση με την οποία επικαλύπτονται οι δακτύλιοι της πατάτας. Πασπαλίστε με άφθονο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι για γεύση και στη συνέχεια βάζουμε  άλλες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.

Δημιουργήστε ένα δεύτερο στρώμα πατάτας, όπως κάνατε το πρώτο. Προσθέστε το ένα τρίτο των φετών σκόρδου, εάν χρησιμοποιείτε, πάνω από αυτό το στρώμα πατάτας. Αλατοπίπερο ξανά, βούτυρο ξανά.

Συνεχίστε να πατάτε πατάτες, σκόρδο, βούτυρο και αλάτι μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλα, κάνοντας έναν τρούλο πατάτας στη μέση (οι πατάτες θα «βυθιστούν» καθώς μαγειρεύονται). Ανακινήστε περιστασιακά απαλά το τηγάνι για να βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες δεν κολλάνε. Όταν τελειώσει, θα πρέπει να υπάρχει αρκετό βούτυρο, ώστε να φαίνεται ότι ξεχειλίζει στις πλευρές του τηγανιού. (ναι, δεν είναι διαίτης το πιάτο)

Τουμπάρουμε προσεκτικά τις πατάτες σε ένα τηγάνι και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το τηγάνι στον φούρνο (πρέπει να κάνει για φούρνο!) και ψήνουμε έτσι καλυμμένες τις πατάτες για 20 λεπτά.

Αφαιρέστε το τηγάνι από το φούρνο και βγάλτε το αλουμινόχαρτο και πιέστε τις πατάτες προς τα κάτω σταθερά με ένα πιάτο ή ένα στρογγυλό σκεύος. Επιστρέψτε στο φούρνο και ψήστε τις πατάτες ακάλυπτες, έως ότου είναι μαλακές και οι πλευρές είναι σκούρες καφέ όταν απομακρυνθούν από το τηγάνι. Γύρω στο 25λεπτο δηλαδή.

Για άλλη μια φορά, πιέστε τις πατάτες προς τα κάτω σταθερά με το σκεύος. Αποστραγγίστε το υπερβολικό βούτυρο σε ένα μπολ (αυτό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα), χρησιμοποιώντας καπάκι για να διατηρήσετε τις πατάτες στη θέση τους. Κάντε έναν γύρο με μια λεπτή σπάτουλα γύρω από την άκρη και το κάτω μέρος του τηγανιού για να βγάλετε τυχόν φέτες κολλημένες στο τηγάνι. Αυτές είναι οι πιο νόστιμες.

Βγάλτε προσεκτικά τις πατάτες σε μια πιατέλα. Απολαύστε και με τριμμένο τυρί ή σκέτες.

in.gr