Λήγουν τα ποτά ή απλώς ξεθυμαίνουν;

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες περί ποτών. Η αλήθεια είναι ότι τα μικρόβια δεν επιβιώνουν στην αιθανόλη των ποτών, αλλά οι γεύσεις τους αλλοιώνονται σίγουρα μετά από ένα διάστημα, ιδίως αν δεν τα αποθηκεύουμε και φυλάσσουμε με τον σωστό τρόπο.

Δείτε τι ισχύει για κάθε ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά που, πάνω κάτω, όλοι έχουμε στο σπίτι:

Μπίρα

Πάνω στην συσκευασία,  αναγράφεται μία καταληκτική προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης, ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή γεύση. Με το πέρας αυτής της ημερομηνίας, έχετε περίπου τρεις μήνες να πιεις την μπύρα, χωρίς η γεύση της να έχει ξινίσει.  Ύστερα, καλύτερα να την πετάξετε. Η μπίρα δεν αγαπά τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά μπορεί να σταθεί εκτός ψυγείου άνετα, εκτός κι αν αγοράστηκε μέσα από ψυγείο.

Κρασί 

Για όποιας ποιότητας κρασί κι αν μιλάμε, ακόμα κι αν πρόκειται για αφρώδη οίνο, μπορεί να διατηρηθεί τουλάχιστον για μία δεκαετία κλειστό. Αρκεί να το τοποθετήσετε οριζόντια σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.  Τα πράγματα αλλάζουν όταν μιλάμε για ανοιγμένο μπουκάλι. Ένα πιο ώριμο κρασί μπορεί να διατηρήσει την γεύση του μέχρι και δύο μέρες αφότου το ανοίξεις. Αντιθέτως, ένα πιο καινούργιο μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο εβδομάδες στο ψυγείο. Οι αφρώδεις οίνοι καταναλώνονται μάξιμουμ εντός 24ώρου.

Το κρασί που έχει περισσέψει και ξεθυμάνει λίγο, χρησιμοποιείται κάλιστα στην μαγειρική

Βότκα 

Αυτό το ποτό είναι πολύ ανθεκτικό στον χρόνο. Το οινόπνευμα είναι το βασικό συστατικό της βότκας και δεν περιέχει σχεδόν κανένα χημικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αργεί πάρα πολύ να χάσει τη γεύση της. Συγκεκριμένα, μπορείτε να κρατήσετε ένα μπουκάλι βότκα κλειστό στο ράφι σας για δεκαετίες. Ανάλογα την ποιότητα, η ζωή της κυμαίνεται από τα 40 με 50 έως τα 100 χρόνια. Αν ανοίξετε το μπουκάλι, η γελυση θα παραμείνει αναλλοίωτη για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια! Ναζντρόβιε…

Τζιν 

Με κλειστό το μπουκάλι, το τζιν μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον. Αρκεί να το έχετε τοποθετήσει σε κάποιο σημείο μακριά από το φως του ήλιου και χωρίς υπερβολικές θερμοκρασίες. Ο χρόνος ζωής του, όμως, πέφτει αρκετά μόλις το ανοίξετε, γύρω στο ένα έτος, κυρίως γιατί αποτελεί απόσταγμα φυτών.

Ουίσκι 

Αν κρατήσετε το ουίσκι κλειστό σε ένα σκοτεινό και δροσερό δωμάτιο διατηρείται επίσης επ’ αόριστον. Όλα, όμως, αλλάζουν την στιγμή που θα το ανοίξετε. Αν το μπουκάλι βρίσκεται περίπου στη μέση, τότε έχετε περίπου έναν χρόνο να το καταναλώσετε. Αν είναι γεμάτο μόλις το ένα τέταρτό του ή και λιγότερο, θα κρατήσει μάξιμουμ έξι μήνες.

Είναι κρίμα για ένα ποιοτικό, ακριβό ουίσκι ή bourbon να πίνεται «ξεθυμασμένο»

Bourbon 

Κρατάει αρκετά περισσότερο σε σχέση με το ουίσκι. Και αυτό κλειστό διατηρείται επ’ αόριστον. Την στιγμή που θα το ανοίξετε, αποκτά ημερομηνία λήξης, αλλά αυτή δεν έρχεται πριν περάσουν περίπου δέκα χρόνια.

Λικέρ και αποστάγματα 

Υποθετικά τα λικέρ και τα αποστάγματα όταν ανοιχτούν, χαλάνε αρκετά γρήγορα. Βασική αιτία είναι ότι περιέχουν πολλή ζάχαρη και αρκετά άλλα υλικά, όπως για παράδειγμα χυμό φρούτων. Σε πολλές περιπτώσεις, η γεύση και η υφή μπορεί να έχουν αλλοιωθεί εντελώς μέσα σε εβδομάδες, το πολύ μήνες μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού.

Όσο λιγότερη ζάχαρη έχει ένα λικέρ και ι όσο περισσότερα συντηρητικά, τόσο αυξάνεται και ο χρόνος ζωής του μετά το άνοιγμα. Αν δεν είστε βέβαιοι, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε μία γουλιά για να ελέγξετε τη γεύση, αλλά και να παρατηρήσετε αλλοιώσεις στο χρώμα και την σύσταση του ποτού.

Brandy

Αν δεν έχετε ανοίξει ακόμα το μπουκάλι και το έχεις κρατήσει μακριά από φως και ζέστη, το brandy έχει απεριόριστο χρόνο ζωής. Αυτός, ωστόσο, πέφτει σε ένα με δύο χρόνια την στιγμή που θα το ανοίξουμε, με τη γεύση και την ποιότητα να πέφτουν αισθητά γρήγορα.  Η λύση; Γλυκά, πολλά γλυκά, για να το βάλουμε μέσα και να τους προσδώσει γεύση και άρωμα!

in.gr