Με πολύ κόσμο η παρουσίαση στα Τρίκαλα του βιβλίου του Σωτήρη Χατζηγάκη «Η Ελλάδα ανάποδα» [foto]

Αν ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής Σωτήρης Χατζηγάκης και ο γιός του Μικέλης, οικονομολόγος και εν δυνάμει υποψήφιος της ΝΔ, είχαν βάλει στοίχημα για το αν θα καταφέρουν να γεμίσουν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων, στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώτου με τίτλο «Η Ελλάδα ανάποδα. Αίτια, πρωταγωνιστές και προοπτικές», τότε αυτό το στοίχημα κέρδισαν κατά κράτος, καθώς πολλοί ήταν οι Τρικαλινοί που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα. Σ’ αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο και η σύνθεση του πάνελ των ομιλητών, καθώς για την προσωπικότητα και την προσφορά του πολιτικού Σωτήρη Χατζηγάκη, παραβρέθηκαν και μίλησαν σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και της δημοσιογραφίας, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής ΝΔ της Β’ Αθηνών Νίκος Δένδιας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο τέως Νομάρχης και Επίκουρος Καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Χρήστος Λαδιάς, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη και ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Παντείου Βασίλης Κουγέας, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο γνωστός δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» Μανώλης Κοττάκης.

Όλοι οι ομιλητές, κατά την τοποθέτηση τους, σκιαγράφησαν την πολύπλευρη προσωπικότητα του Σωτήρη Χατζηγάκη, τόσο ως πολιτικού όσο και ως συγγραφέα και αναφέρθηκαν εκτενώς στην μεγάλη του προσφορά στην χώρα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Τρίκαλα, μέσα από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε κατά καιρούς, τόσο ως Βουλευτής, εκλεγόμενος σε πολύ νεαρή ηλικία και για πολλές δεκαετίες, όσο και αργότερα ως Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής. Ανέλυσαν επίσης διεξοδικά οι ομιλητές και παρουσίασαν στο πολυπληθές ακροατήριο, το όραμα της προσφοράς του στον τόπο και τους ανθρώπους του, που είχε όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής του με την πολιτική και που πάλεψε σκληρά, με μόχθο και πολύ σκληρή εργασία να το πετύχει, ώστε να είναι χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Μικέλης Χατζηγάκης σε μια αμιγώς πολιτική ομιλία του, αναφέρθηκε εκτενώς στην σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος του μεταλαμπάδευσε όχι απλά την διάθεση όπως είπε, αλλά την υποχρέωση να ασχοληθεί με τα κοινά και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο., κάτι που είναι υποχρέωση όλων των ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν και να υπηρετήσουν τον τόπο τους. Και για κάτι τέτοιο, τόνισε, πως ήρθε η ώρα, αφήνοντας να εννοηθεί ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή, μέσα από την συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Τρικάλων.

Κλείνοντας η εκδήλωση, ανέβηκε στο βήμα ο συγγραφέας του βιβλίου Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, αλλά και όλους τους ομιλητές για τα καλά τους λόγια προς το πρόσωπό του. Περιέγραψε βέβαια και το νέο του βιβλίο, μέσα από πολιτικά γεγονότα, όπως τα έζησε και ο ίδιος, με συνέεπεια να φτάσει η χώρα σ’ αυτό το δύσκολο σημείο που βρίσκεται σήμερα, εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου. Ο συγγραφέας, παρότι πολιτικός που ανήκει στην κεντροδεξιά (ΝΔ) και έχει υπηρετήσει για τέσσερις περίπου δεκαετίες τη χώρα του από θέσεις ευθύνης, προσπάθησε να σταθεί με αντικειμενικότητα και νηφαλιότητα απέναντι στα γεγονότα και τις εξελίξεις. Δικαιώνεται, μάλιστα, για θέσεις και απόψεις τις οποίες είχε εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο.
Το πόνημα -που αποτελεί προϊόν εκτεταμένης έρευνας- ασχολείται με την οικονομική κρίση την οποία δεν προσεγγίζει μονοδιάστατα, αλλά σε βάθος, μέσα από ένα παγκόσμιο πρίσμα, οι διαθλάσεις του οποίου δεν είναι μόνον οικονομικές και πολιτικές αλλά και κοινωνικές και ιστορικές.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε το σύνολο των στελεχών της ΝΔ στα Τρίκαλα, όπως ο Βουλευτής Κώστας Σκρέκας, οι πρώην Βουλευτές Ηλίας Βλαχογιάννης και Μιχάλης Ταμήλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο Δήμαρχοι Τρικκαίων, Πύλης και Φαρκαδόνας, Δημήτρης Παπαστεργίου, Κώστας Μαράβας και Θανάσης Μεριβάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, πολλοί εκπρόσωποι του Α’ και Β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορε΄ψν και οργανώσεων, κομματικά στελέχη της ΝΔ και πολύς κόσμος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο βιβλίο «Η Ελλάδα ανάποδα. Αίτια, πρωταγωνιστές και προοπτικές», είναι 16ο βιβλίο του Σωτήρη Χατζηγάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ» και πωλείται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.