Ποιες εκπλήξεις έρχονται με την αύξηση μισθών την 1η Μαίου

Στο 7% κλειδώνει η αύξηση του κατώτατου μισθού

Το δρόμο της στήριξης των πολιτών και βελτίωσης της ζωής του κόσμου της εργασίας συνεχίζει η κυβέρνηση, προχωρώντας σε μια δεύτερη αύξηση μισθού από 1η Μάη.

Με σαφή την πεποίθηση ότι “οι μισθωτοί οι οποίοι δεν μπορούν να βλέπουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απλά ως μία στατιστική απεικόνιση που τελικά δεν αφορά τις ίδιες τους τις ζωές”, όπως σημείωσε εμφατικά ο πρωθυπουργός χθες, η κυβέρνηση “κλειδώνει” αύξηση 7% στον κατώτατο μισθό. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 709 ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει το χρέος της ως προς τον κατώτατο μισθό, ωστόσο χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών σε ατομικό ή συχνά και σε κλαδικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως «στην τρέχουσα συγκυρία δίδυμος στόχος με τη συρρίκνωση της ανεργίας είναι και η αύξηση των μισθών που είναι σε δυσανάλογα χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Το χρέος μας ως προς τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε. Χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών. Η απάντησή μου σε εργοδότες που λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους είναι ότι η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος». 

Παράλληλα με τη βελτίωση της μισθολογικής κατάστασης των εργαζομένων, έμφαση δίνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως “την μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία”. Στην κατεύθυνση αυτή, κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι γνώσεις του, αλλά και οι ανάγκες κατάρτισης ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο ανάλογο επιμορφωτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το μεσοδιάστημα θα πριμοδοτείται με 300 ευρώ και η ενίσχυση αυτή θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο πρόβλεψη που ορίζει ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας για όσους μήνες θα το δικαιούται ως άνεργος, εφόσον βρει δουλειά.

fimotro.gr