Ποια σούπερ τροφή ρίχνει τη χοληστερόλη, ρυθμίζει την πίεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Εάν δεν ασχολείστε με τα συμπληρώματα, τα υγιεινά ροφήματα υγείας ή τις σκόνες πρωτεΐνης, πιθανότατα έχετε ακούσει για τη συγκεκριμένη σούπερ τροφή.
Θεωρείται υπερτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Οι αρχαίοι Αζτέκοι ήταν μεταξύ των αρχικών χρηστών της, ενώ σήμερα αποτελεί ένα κοινό συστατικό που περιέχεται σε smoothies, χυμούς και πολλά άλλα.

Η NASA, μάλιστα, έχει βρει ακόμη και έναν τρόπο να την καλλιεργήσει στο διάστημα για να βοηθήσει τους αστροναύτες να παραμείνουν υγιείς, όπως σημειώνεται στο περιοδικό Marine Drugs.

Τι είναι η σπιρουλίνα
Η σπιρουλίνα προέρχεται από φύκια που βρίσκονται τόσο στο γλυκό νερό όσο και στο αλμυρό νερό. Η σπιρουλίνα είναι ένα από τα πιο γνωστά συμπληρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί με τη χρήση της, γιατί η έρευνα για τις επιπτώσεις της συνεχίζεται. Πριν χρησιμοποιήσετε τη σπιρουλίνα, αυτό πρέπει να το γνωρίζετε.

Τα 4 πιθανά σημαντικότερα οφέλη
Μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη
Θα μπορούσε να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Ενισχύει την υγεία των ματιών
1. Μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη
Η σπιρουλίνα έχει βρεθεί ότι μειώνει την «κακή» και τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την καλή χοληστερόλη, τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Αυτό εμποδίζει το λίπος και τη χοληστερόλη στο αίμα σας να φράξουν τις αρτηρίες σας, κάτι που, με τη σειρά του, μπορεί να απειλήσει την καρδιά σας.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έπαιρναν 1 γραμμάριο σπιρουλίνας καθημερινά είχαν χαμηλότερη χοληστερόλη μετά από μόλις τρεις μήνες. Η διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα βοηθά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, καθώς και καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, σύμφωνα με το Harvard Health.

2. Θα μπορούσε να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Η σπιρουλίνα περιέχει βιταμίνες και μέταλλα που είναι σημαντικά για την υγεία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, οι έρευνες έχει βρει ότι αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων, τα οποία χρησιμοποιεί το σώμα για την καταπολέμηση των ασθενειών. Είναι σημαντικό να ξέρετε ωστόσο ότι οι επιπτώσεις της σπιρουλίνας στο ανοσοποιητικό σύστημα την καθιστούν επικίνδυνη για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος, σύμφωνα με το WebMD.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της σπιρουλίνας μπορεί επίσης να ωφελήσουν τα άτομα με αλλεργίες από κοινούς ένοχους όπως η σκόνη, η γύρη και οι τρίχες κατοικίδιων ζώων. Έχει διερευνηθεί η χρήση της ως εναλλακτική θεραπεία για τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

3. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Η σπιρουλίνα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και τα βοηθά να διαστέλλονται. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια ημερήσια δόση σπιρουλίνας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (ο πρώτος και ο δεύτερος αριθμός που βλέπουμε σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης). Έχει επίσης φανεί ότι επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε όσους έχουν υπέρταση.

4. Ενισχύει την υγεία των ματιών
Η σπιρουλίνα μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία των ματιών. Είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη της απώλειας όρασης και ενισχύει την υγεία των ματιών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

 

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή Icahn στο όρος Σινά, η σπιρουλίνα περιέχει επίσης υψηλή συγκέντρωση ζεαξαντουίνης, η οποία μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καταρράκτη και ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ορισμένες έρευνες σε ζώα έχουν δείξει τα οφέλη της σπιρουλίνας για την υγεία των ματιών, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ωφελήσει τους ανθρώπους.

oloygeia.gr