Ποια κόμματα θα αυξήσουν τις έδρες και ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές αν ακυρωθεί η εκλογή των Σπαρτιατών

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη έκλεισε την εισαγγελική έρευνα για τους βουλευτές των Σπαρτιατών και πλέον ζητά με παραγγελία της, την απαγγελία της κατηγορίας της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος για τους 11 βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος και τον έγκλειστο Κασιδιάρη.

Στους 11 βουλευτές περιλαμβάνεται και ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, που πλέον έχει ανεξαρτητοποιηθεί.

Σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 11 βουλευτές, θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες.

Τρία είναι τα σενάρια

Κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
Αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθούν «καραμπόλες» σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες
Να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.
Αν τελικά το κόμμα των “Σπαρτιατών” κηρυχθεί έκπτωτο και τα ψηφοδέλτιά του ακυρωθούν, τότε η πιθανότερη εξέλιξη- μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να ασκηθεί εναντίον των βουλευτών του κόμματος και να μοιραστούν στα υπόλοιπα κόμματα της Βουής οι έδρες.

Για την ώρα δεν προβλέπεται κάποια κοινοβουλευτική διαδικασία καθώς ήδη έχει αρθεί η ασυλία των Σπαρτιατών για να δώσουν εξηγήσεις για το ίδιο αδίκημα , την πιθανή εξαπάτηση εκλογέων.

Εκτός από το εκλογοδικείο που τρέχει ήδη και θα αποφασίσει επί των ενστάσεων για τη νομιμότητας της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις εθνικές εκλογές, θα τρέξει και το ποινικό δικαστήριο. Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, είτε καταδικαστούν από το ποινικό δικαστήριο, είτε κηρυχθούν έκπτωτοι από το εκλογοδικείο θα χάσουν τις έδρες τους.

Στην συνέχεια, το εκλογοδικείο θα αποφασίσει τη τύχη των εδρών, αν θα διαμοιραστούν οι έδρες τους στα κόμματα με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη και «υπόλοιπα» σε κάποιες περιφέρειες από τις εθνικές εκλογές ή θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές σε περιφέρειες που έβγαλαν βουλευτή. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του εκλογοδικείου αφορά και τον αρχηγό του κόμματος, Βασίλη Στίγκα.

Οι πιθανές αλλαγές στην Βουλή

Σε περίπτωση που μοιραστούν λοιπόν και οι 12 έδρες των Σπαρτιατών, 6 θα λάβει η ΝΔ (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Αν. Αττική, Λάρισα, Ηράκλειο και Νότιος Τομέας όπου εκλέγεται ο Στίγκας), 3 ο ΣΥΡΙΖΑ (Αν. Αττική, Βόρειος Τομέας και Ηράκλειο ή Σέρρες), έναν το ΚΚΕ (Δυτικός Τομέας), έναν το ΠΑΣΟΚ (Β΄ Θεσσαλονίκης) και έναν η Πλεύση Ελευθερίας (Β΄ Πειραιώς).

Η ΝΔ από 158 έδρες θα φτάσει τις 164, διαθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη και ασφαλέστερη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ο, δε, ΣΥΡΙΖΑ θα νοιώσει ακόμα ασφαλέστερος στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι 36 έδρες που κατέχει τώρα θα γίνουν 39, έναντι 32 του ΠΑΣΟΚ.

Η Νέα Δημοκρατία θα έβγαζε τέταρτο βουλευτή στη Λάρισα, με την πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου της, Ρένα Καραλαριώτου να μπαίνει στη Βουλή, ο Άγγελος Τσιγκρής, από την Αχαία, η Βασιλική Κόλλια, από την Ανατολική Αττική, ο Σπύρος Λιβανός, από την Αιτωλοακαρνανία, ο Τάσος Γαϊτάνης από τον Νότιο Τομέα. Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο η 1 από τις 5 έδρες που θα μπορούσε να κερδίσει η κυβερνητική πλειοψηφία θα ήταν στην Α’ Αθήνας κάτι που θα σήμαινε το comeback της Φωτεινής Πιπιλή.

Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβουν βουλευτές που θα παραμείνουν στο κόμμα και συγκεκριμένα οι Χρήστος Σπίρτζης (Ανατολική Αττική), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Βόρειος Τομέας της Β΄ Αθηνών) και Σωκράτης Βαρδάκης (Ηράκλειο).

Στο ΠΑΣΟΚ, στα βουλευτικά έδρανα θα καθίσει Θανάσης Γκλαβίνας από την Β’ Θεσσαλονίκης), ο Δημήτρης Διαμαντίδης από την Β’ Πειραιώς και ο Φραγκίσκος Παρασύρης.

Τι θα γίνει στις Ευρωεκλογές με τους Σπαρτιάτες

Οι Σπαρτιάτες μπορούν να καταθέσουν φάκελο για τη συμμετοχή τους στις επερχόμενες Ευρωεκλογές ωστόσο ο Άρειος Πάγος είναι αυτός που θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το αίτημά τους

 

fimotro.gr