Η πλειοψηφία των Βρετανών θα ήθελε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Σχεδόν ένας στους δύο Βρετανούς θα ήθελε να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Στη σφυγμομέτρηση του ICM που δημοσιεύει ο Guardian, το 47% των ερωτηθέντων θα ήθελαν να ζητηθεί εκ νέου η γνώμη τους όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει οι όροι του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ, 13% περισσότεροι από εκείνους που δεν επιθυμούν να ξανανοίξει το θέμα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αν εξαιρεθεί σχεδόν το 1/5 εκείνων που δεν εξέφρασαν άποψη, τότε υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος τάσσεται το 58%, ενώ αντίθετη γνώμη εκφράζει το 42%. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι σε μια περίοδο που εντείνονται στη χώρα οι ανησυχίες για την πορεία που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες στις κάλπες θα ήθελαν να ξαναπάνε όχι μόνον εκείνοι που ήταν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2016, αλλά και το ένα τέταρτο όσων είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit.

Η δημοσκόπηση δείχνει ακόμη ότι εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του διαζυγίου, με το 43% των ψηφοφόρων να φοβούνται αρνητικές συνέπειες για τη βρετανική οικονομία και μια ισχνή πλειοψηφία να τρομάζει στην ιδέα ενός αρνητικού αντίκτυπου στον «βρετανικό τρόπο ζωής».

Παράλληλα οι ψηφοφόροι του Εργατικού Κόμματος εμφανίζονται πιο ανοικτοί στην ιδέα να το ξανασκεφτούν, αφού το 9% εκείνων που είχαν ταχθεί υπέρ της εξόδου, τώρα άλλαξαν γνώμη. Στα σημαντικά ευρήματα της σφυγμομέτρησης περιλαμβάνεται και το ότι οι νεαροί ψηφοφόροι είναι κατά 17% πιθανότερο να υποστηρίξουν την παραμονή, σε αντίθεση με τις ηλικίες άνω των 65 που επιμένουν στο διαζύγιο. Ταυτόχρονα καταγράφεται και μια γεωγραφική διαίρεση των δύο στρατοπέδων: στη Σκωτία μάλλον θα στήριζαν την παραμονή, ενώ στην έξοδο επιμένουν στην Ουαλία και περιοχές της Αγγλίας.

iefimerida.gr