Πάπια με πορτοκάλι σε γάστρα

Χριστουγεννιάτικο, γιορτινό φαγητό… Συνολικός χρόνος διαδικασίας 15-15.30 ώρες. Χρειαζόμαστε για το μαρινά…περισσότερα
 16 ώρες σύνολο

Υλικά

 6 μερίδες
  1. Για την μαρινάδα:
  2. 1 πάπια (1.400 γρ. περίπου)
  3. Χυμό από 3 πορτοκάλια και ολόκληρες τις κούπες τους
  4. 2 δαφνόφυλλα
  5. 5-6 κόκκους μπαχάρι
  6. 2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  7. 1 ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
  8. 1/2 ποτήρι νερού λάδι
  9. Υλικά για το ψήσιμο:
  10. 2 κρεμμύδια σε φέτες
  11. 3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  12. Χυμό από 2 πορτοκάλια
  13. 1/2 ποτήρι νερού κρασί κόκκινο
  14. 2 κύβους με γεύση κοτόπουλο
  15. 1 λίτρο νερό
  16. Αλάτι, πιπέρι
  17. 2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  18. 1 κ.σ. μέλι
  19. 5-6 κόκκους μπαχάρι
  20. 2 κ.σ. κορν φλάουερ
  21. 5-6 πατάτες κομμένες καρέ

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά την πάπια. Σε μεγάλη λεκάνη προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Τοποθετούμε τις δύο κούπες- φλούδες από τα πορτοκάλια μέσα στην πάπια και τις υπόλοιπες από πάνω από την πάπια. Κλείνουμε αεροστεγώς με το καπάκι της λεκάνης ή με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Ενδιάμεσα γυρίζουμε την πάπια από την άλλη πλευρά, για να μαριναριστεί ομοιόμορφα.

  2. Μετά από τις 12 ώρες, χαράσσουμε με μαχαίρι το δέρμα της πάπιας, προσοχή, χωρίς να χαράξουμε το κρέας, για να αφαιρεθεί το περιττό λίπος, στο μαγείρεμα. Σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε την πάπια, τον χυμό από τα δύο πορτοκάλια, το νερό, τους κύβους, το κρασί, τα μπαχάρια, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45′.

  3. Αφαιρούμε την πάπια από την κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε γάστρα. Μέσα στην γάστρα έχουμε προσθέσει το κρεμμύδι, το σκόρδο και όλο το ζουμί από την κατσαρόλα. Ψήνουμε για 2 έως 2.30 ώρες, γυρίζοντας την πάπια ενδιάμεσα 3-4 φορές.

  4. Αφού ψηθεί η πάπια την τοποθετούμε σε πιατέλα. Αφαιρούμε το μισό ζουμί σε κατσαρολάκι, στο υπόλοιπο ζουμί της γάστρας, ψήνουμε τις πατάτες. Λίγο πριν ψηθούν οι πατάτες, προσθέτουμε και την πάπια για να ζεσταθεί.

  5. Ζεσταίνουμε το ζουμί στο κατσαρολάκι, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Σε ποτήρι με λίγο κρύο νερό, λιώνουμε το κορν φλάουερ και το προσθέτουμε στο ζουμί, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη σάλτσα.

  6. Κόβουμε την πάπια σε μερίδες και σερβίρουμε σε πιάτο με συνοδεία τις πατάτες που ψήσαμε. Προσθέτουμε λίγη σάλτσα από πάνω και απολαμβάνουμε το υπέροχο αυτό φαγητό.

    cookpad.com