Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο

Υλικά

 6 – 8 μερίδες
  1. 1 κιλό χοιρινό φιλέτο
  2. 1 κιλό σέλινο με φύλλα
  3. 50 γρ. βούτυρο
  4. 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  5. 4 κ.σ. (60 ml) αλεύρι
  6. 3 κ.γ. σκόνη / 1 κύβο ζωμού λαχανικών
  7. 3-4 φλιτζάνια (750 – 1000 ml) νερό βραστό
  8. Αλάτι
  9. Πιπέρι
  10. Αυγολέμονο
  11. 3 κρόκους αυγών
  12. 2 λεμόνια
  13. 1-11/2 κ.γ. κορν φλάουερ
  14. 1/4 φλιτζανιού (60 ml) νερό, κρύο

Εκτέλεση

  1. Προετοιμάζουμε τα υλικά. Καθαρίζουμε το σέλινο από το κίτρινα φύλλα και τα πλένομε πολύ καλά. Κόβουμε την κάτω άκρη από τα κοτσάνια αν είναι σκληρή. Ξεφλουδίζουμε το σέλινο. Αν είναι πολύ χοντρά τα κοτσάνια, τα σκίζουμε σε πιο λεπτές λωρίδες και τις κόβουμε σε κομμάτια των 5 εκατοστών περίπου.Κόβουμε και τα φύλλα.

  2. Στίβομε τα λεμόνια.

  3. Κόβουμε το χοιρινό σε μερίδες περίπου 2 – 21/2 εκατοστών.
    Σε μια πλαστική σακούλα προσθέτουμε το αλεύρι, 2 κ.γ. κοφτά αλάτι και λίγο πιπέρι. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του χοιρινού.

  4. Ζεσταίνουμε το ελαιολαδο και λιώνουμε το βούτυρο.

  5. Ρίχνομε το αλευρωμένο κρέας τμηματικά και το καβουρδίζομε πολύ ελαφρά. Το βάζομε στην άκρη και σοτάρουμε το υπόλοιπο κρέας.

  6. Διαλύομε τη σκόνη η τον κύβο ζωμού λαχανικών στο βραστό νερό.

  7. Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα όπου το είχαμε σωτάρει και προσθέτουμε το ζωμό. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα. Αν εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε επιπλέον νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο.

  8. Στο μεταξύ βράζουμε το σέλινο σε αλατισμένο νερό μέχρι να ψηθεί αλλά όχι να παρά ψηθεί. Κρατάμε 1 – 11/2 φλιτζάνια νερό από το σέλινο.

  9. Στραγγίζουμε το σέλινο σε τρυπητό και το αφήνουμε.

  10. Μετά που έχει βράσει το κρέας για μια ώρα, ρίχνομε και το στραγγισμένο σέλινο. Το ζουμί πρέπει να σκεπάζει 3/4 του φαγητού. Αν δεν φτάνει το ζουμί προσθέτουμε βραστό νερό από το σέλινο που έχουμε βάλει στην άκρη. Τα αφήνουμε να βράσουν μαζί για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μείνει περίπου 11/2 φλιτζάνι ζουμί.

  11. Σάλτσα αυγολέμονο

  12. Διαλύομε σε 1/4 φλιτζανιού νερό το κορν φλάουερ. Χτυπάμε τα αυγά καλά με μίξερ η με σύρμα. Ενώ χτυπάμε τα αυγά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού (ποσότητα κατά προτίμηση), το διαλυμένο κορν φλάουερ και λίγο από το ζουμί από το φαγητό.

  13. Ρίχνομε τη σάλτσα στο φαγητό. Ανακινούμε προσεκτικά την κατσαρόλα επάνω σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι και λεμόνι κατά προτίμηση.

  14. Σερβίρουμε αμέσως.

  15. Καλή επιτυχία ~ καλή όρεξη !

    cookpad.com