Οικονόμου: Κατώτερος των περιστάσεων ο Αποστολάκης – αξιοθρήνητος ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αιφνιδιαστική υποχώρηση του ναυάρχου ε.α. Ευάγγελου Αποστολάκη, που ενώ αρχικά είχε αποδεχτεί να είναι ο πρώτος υπουργός Πολιτικής Προστασίας της χώρας τελικά υποχώρησε και αρνήθηκε τη θέση μετά τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «αποστασίας» και «εξαγοράς», δημιούργησε ένα πολιτικό θρίλερ χωρίς προηγούμενο.

Οπως και αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου –δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς κυβερνητικό πορτ παρόλ να ανακοινώνει τη σύνθεση της κυβέρνησης και αυτή τελικά να μην ισχύει στο βασικό της σκέλος.

Στις 11 π.μ. της Τρίτης ο Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωνε τη δημιουργία του νέου χαρτοφυλακίου και τον διορισμό του πρώην υπουργού Αμυνας και πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη θέση του επικεφαλής. Σε λιγότερο από τέσσερις ώρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρέθηκε στη δύσκολη θέση να χαρακτηρίζει τον κ. Αποστολάκη ως άνθρωπο «κατώτερο των περιστάσεων» (!) και να λέει ότι το υπουργείο δεν θα δημιουργηθεί. Ο κ. Οικονόμου περιέγραψε σε δήλωσή του τι συνέβη με τον κ. Αποστολάκη, τις διερευνητικές επαφές και το τηλεφώνημα που είχε με τον Πρωθυπουργό ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ τη Δευτέρα όταν και αποδέχτηκε οριστικά την τοποθέτησή του.

Μάλιστα σημείωσε ότι μετά το «ναι» από τον κ. Αποστολάκη, ο γενικός γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε το πρωί της Τρίτης -και πριν τις ανακοινώσεις του ανασχηματισμού- με τον γραφείο του Αλέξη Τσίπρα καθώς και με το γραφείο της Φώφης Γεννηματά, ώστε να υπάρξει η σχετική ενημέρωση για αυτή τη διακομματική επιλογή. Ανέφερε ο κ. Οικονόμου αναλυτικά: «Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο.

Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη. »Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής: »Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του.

Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά. »Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας.

Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του. »Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε “αποστάτη” τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για “εξαγορά” του.

Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού. »Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οπίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση.

Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα. »Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του. »

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας».

Πηγή: Protagon.gr