Οι Τρεις Μακροβιότεροι Θεσσαλοί Αγροτιστές

Οι μακροβιότεροι αγροτιστές στη Θεσσαλία ήταν οι εξής τρεις: Ο Στέφανος Δεληλίγκας, ο Απόστολος Παγκούτσος και ο Δημήτριος Δεληλίγκας. Αι οι τρεις ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

 

Ο Στέφανος Ι. Δεληλίγκας γεννήθηκε στην Πατουλιά Τρικάλων το 1875, υπήρξε Γενικός Γραμματέας της συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλών Αγροτών που μάχονταν για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών. Το 1901 μαζί με τον δικηγόρο Βόλου Σοφοκλή Τριανταφυλλίδη συμμετείχε στο Συνέδριο Αγροτών στο Ναύπλιο, ως εκπρόσωπος των Θεσσαλών αγροτών. Τότε είπε και την παροιμιώδη φράση : ‘’Η Γη είναι του Θεού  ανήκει σε όλους τους ανθρώπους. Όπως τα τυραννικά καθεστώτα γκρεμίζονται μόνο με επανάσταση, έτσι με επανάσταση θα επιτευχθεί και η απαλλοτρίωση των τσιφλικιών’’ Τη φράση αυτή απηύθυνε και στο  Μεγάλο Συλλλαλητήριο που έγινε στη Λάρισα στις 6 Μαρτίου 1910. Έτσι μετά το Συλλαλητήριο συνελήφθη μαζί με δυο συνεργάτες του, τον Γρηγόριο Γκαραγκάνη και τον Βασίλειο Τσιακμάκη, από το στρατό και τους χωροφύλακες, ως υποκινητές του συλλαλητηρίου. Στις 4 Δεκεμβρίου 1917 ίδρυσετον πρώτο αγροτικό Σύλλογο Τρικάλων-Καλαμπάκας και υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου. Πέθανε το Δεκέμβριο του 1932. Αξίζει δε να σημειωθεί εν προκειμένω και το εξής: Όταν ο Μαρίνος Αντύπας ήρθε στη Θεσσαλία, από τους πρώτους που γνώρισε ήταν ο Στέφανος Δεληλίγκας, ο οποίος τον φιλοξένησε στο σπίτι του στη Πατουλιά Τρικάλων.

Ο Απόστολος Παγκούτσος γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1891. Ξεκίνησε από τη νεολαία του Αγροτικού Κόμματος το 1914 στα Τρίκαλα. Το 1936 ανέλαβε την ηγεσία του Αγροτικού Κόμματος για μικρό χρονικό διάστημα. Από το 1920μέχρι το 1960 διετέλεσε αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τρικάλων-Καλαμπάκας. Εκλέχτηκε πέντε (5) φορές Βουλευτής Τρικάλων και το 1965 διετέλεσε Υπουργός μέχρι τις αρχές του 1967. Το όνειρό του ήταν να χαριστούν τα αγροτικά χρέη με το περίφημο σλόγκαν ‘’λαγοπόδαρο’’.  Το 1961 μιλώντας στη Βουλή για τα αγροτικά θέματα, ζήτησε μεταξύ των άλλων από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή την διαγραφή των αγροτικών χρεών, λέγοντας ‘’Κε Πρωθυπουργέ να σβήσουμε τα αγροτικά χρέη’’. Ο Καραμανλής τότε του απάντησε: ‘’Δεν έχουμε σφουγγάρι’’ και ο ετοιμόλογος Απόστολος ανταπάντησε με τη περίφημη φράση: ‘’Θα σας φέρω, κύριε Πρόεδρε, εγώ ένα λαγοπόδαρο από τα Τρίκαλα’’. Για την ετοιμολογία του έχουν λεχθεί διάφορα, μεταξύ των οποίων και το παρακάτω: Σε ομιλία του σε κάποιο χωριό της περιοχής μας είπε το εξής αμίμητο: Εμάς τους χωριάτες, οι χαρτογιακάδες των πόλεων μας ονομάζουν ‘’χαντακάδες’’ (διότι τα χρόνια εκείνα στα χωρά δεν υπήρχαν τουαλέτες), έ λοιπόν! Να τα φάνε… οι κερατάδες’’. Πέθανε στις 3 Μαϊου 1968.

Ο Δημήτριος Γ. Δεληλίγκαςγεννήθηκεστα Τρίκαλα το 1914. Ξεκίνησε από τη νεολαία του Αγροτικού Κόμματος στη Θεσσαλονίκη με αρχηγό τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Ήταν Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Αγροτικού Κόμματος Τρικάλων, όταν αποφασίστηκε η διάλυση του Κόμματος για την οποία (διάλυση) ο Δημήτριος Δεληλίγκας διαφώνησε. Οι λόγοι της διαφωνίας του ήταν αφένός μεν διότι το Αγροτικό Κόμμα τότε είχε εκλέξει 13 Βουλευτές, ενώ το Κόμμα του Γ. Παπανδρέου στο οποίο ήθελε να προσχωρήσει ο Μπαλτατζής είχε πολύ λιγώτερους και αφετέρου επειδή ο Παπανδρέου είχε υποσχεθεί ότι θα διέγραφε τα αγροτικά χρέη. Παρά ταύτα το 1961 το Αγροτικό Κόμμα προσχώρησε στην Ένωση Κέντρου με αρχηγό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Σε ομιλία του στο Συνέδριο του Κόμματος είπε το εξής σοφό: ‘’Οι αγρότες είναι το μεγαλύτερο καρποφόρο δέντρο της Ελλάδας που έχει βαθιές ρίζες’’.

Το 1945 μέχρι και το 1948 διετέλεσε Πρόεδρος του Αγροτικού  Συνεταιρισμού Καραμαλή στα Τρίκαλα. Από το 1949μέχρι το 1982 ήταν αντιπρόσωπος στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων και συμμετείχε ως μέλος στο Δ.Σ. του Συνεταιρισμού της Ενώσεως.

Από το 1951 μέχρι το 1960 ήταν Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τρικάλων-Καλαμπάκας και από το 1961 μέχρι το 1967, οπότε ο Σύλλογος διαλύθηκε από την Επαναστατική Κυβέρνηση, υπήρξε Πρόεδρος αυτού.

Επί σειρά ετών (1959-1982) εκλέγονταν δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Τρικκαίων. Υπήρξε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων  ‘’ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ’’ (1984-1996).  Πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου 1998.

Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας

Πρώην Μέλος αγροτικού Συνεταιρισμού Καραμαλή Τρικάλων