Ογκρατέν με λαχανικά και μπεσαμέλ

Υλικά

  • 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουνουπίδι μικρό
  • 2 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια λευκά κομμένα μισοφέγγαρα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2500 ml γάλα
  • 50 γρ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. γκούντα, τριμμένο
 

 
Διαδικασία
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε για 20΄ σε νερό και ξύδι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες για 20΄. Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και στο τέλος, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το κουνουπίδι μαζί με 1 λίτρο (5 φλιτζάνια τσαγιού) γάλα και το αφήνουμε να βράσει για 15΄. Αφού βράσει, το σουρώνουμε και κρατάμε το γάλα. Στο μίξερ ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, προσθέτοντας 1,5 λίτρο (7 ½ φλιτζ. τσαγιού) γάλα και άλλα 500 ml (2 ½ φλιτζάνια τσαγιού) γάλα από αυτό μέσα στο οποίο έβρασε το κουνουπίδι, και τα χτυπάμε μέχρι η μπεσαμέλ να αποκτήσει βελούδινη υφή.

Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ στρώνουμε τις μισές πατάτες, το μισό κουνουπίδι, το μισό τριμμένο τυρί και το μισό μείγμα μανιταριών και καλύπτουμε ε με την μπεσαμέλ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και τελειώνετε με μία στρώση τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε στους 190°C για 55΄ μέχρι να χρυσαφίσει η μπεσαμέλ. Τέλος, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.