Ο Βαγγέλης το έκανε ντέρμπι κι ελπίζει στην ανατροπή

meimarakis

«Το ματς είναι ντέρμπι. Όλα παίζονται» επισημαίνουν στο επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να ανατρέψει το κλίμα και να διαμορφώσει συνθήκες για εκλογική νίκη του κόμματός του. Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγει να μπει σε καλούπια, όπως εμμένουν οι συνεργάτες του, μια κίνηση που θα αλλοίωνε το προφίλ του και ίσως έδειχνε αδυναμία και «επιμένει να είναι ο εαυτός του».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζουν να θέσουν σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «τελικής επίθεσης», που θα εξελιχθεί σε συγκεκριμένα μέτωπα – από την προσεχή Δευτέρα, οπότε και η Ν.Δ. θα φουλάρει τις μηχανές της.

Για τη Ν.Δ. το πρώτο μέτωπο είναι αυτό των διλημμάτων που θα τίθενται όλο και πιο έντονα τις προσεχείς ημέρες ενώπιον του εκλογικού σώματος. Τα διλήμματα θα είναι συγκεκριμένα και αφορούν τον βαθμό ετοιμότητας μεταξύ των δύο κομμάτων να χειριστούν από την επομένη κιόλας των εκλογών και να εφαρμόσουν το τρίτο και πιο βαρύ μνημόνιο. Η Ν.Δ. θα προτάξει την εμπειρία της και θα γίνεται σύγκριση με τους επτά μήνες, χαοτικής, όπως λένε, διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι οι πολίτες θα προβληματισθούν πολύ με την ιδέα μιας περιόδου αναταράξεων, με κίνδυνο να κλυδωνισθεί η πορεία της χώρας, που βρίσκεται ούτως άλλως επί ξυρού ακμής. Και ακόμη περισσότερο θα προβληματισθούν για το ενδεχόμενο να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία δεν θα μπορεί να διαχειρισθεί αμέσως το ναρκοθετημένο τοπίο.

Το δεύτερο μέτωπο είναι η αποδόμηση της εικόνας του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που παραμένει το ισχυρό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να παραμένει ψηλά στην δημοφιλία, αλλά θεωρούν πως θα υπάρχει ήδη ραγδαία πτώση και σταδιακά θα τον πλήξουν ακόμα περισσότερο.

Τρίτο μέτωπο η «εκδίωξη» του Αλ. Τσίπρα από τον χώρο του «κοινωνικού Κέντρου», τον οποίο έχει κατακτήσει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό το μέτωπο είναι κάπως πιο απαιτητικό και γι’ αυτό μια νίκη εκεί θεωρείται αποφασιστική. Ποικίλες αναλύσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όποιος πάρει με το μέρος του τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που δεν επιθυμούν ακρότητες και πειραματισμούς θα εξασφαλίσει ένα ισχυρό πλεονέκτημα.

Το τέταρτο μέτωπο φέρει την κωδική ονομασία «η μάχη της Αττικής». Στη Ν.Δ. επενδύουν πολλά και στην αλλαγή του κλίματος στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στις πέντε περιφέρειές της, ενώ υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην επαρχία είναι πολύ καλύτερη για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τέλος, το πέμπτο μέτωπο θα αναδείξει το παραδοσιακό «εκλογικό ιμπέριουμ» της Ν.Δ. και περιλαμβάνει δραστηριότητες πιο πρακτικές, άρα και πιο ωφέλιμες. Στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέκτησαν ξανά την αυτοπεποίθησή τους, συσπειρώνεται και υπενθυμίζουν την ικανότητά τους να κινητοποιούνται έστω και την τελευταία στιγμή και να ανατρέπουν δυσοίωνες προβλέψεις, όπως έκαναν και παλαιότερα. Λένε μάλιστα, πως η Ν.Δ. είναι παραδοσιακά δύναμη κυβερνητική που έχει εμπειρία διακυβέρνησης, έναντι της απειρίας και των ερασιτεχνισμών του ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχε.

Σε όλη την επικράτεια διαμορφώνεται ήδη ένας ευρύτατος μηχανισμός στελεχών, φίλων, οπαδών και εθελοντών με σκοπό να δώσει τη μάχη της κάλπης «ψήφο με ψήφο». Στην Αθήνα ένα εμπειροπόλεμο επιτελείο στελεχών, που έχουν κινητοποιήσει πολλές φορές την οργάνωση και τον κομματικό περίγυρο της Ν.Δ. ετοιμάζει με ψυχραιμία τα πλάνα της πολιορκίας των αναποφάσιστων και των ταλαντευόμενων.

Αυτά τα στελέχη πιστεύουν ότι στις εκλογές έχει σημασία πώς συμπεριφέρονται «οι κρίσιμες μάζες ψηφοφόρων την κρίσιμη στιγμή» και φέρνουν πάλι το παράδειγμα παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων.

Για να αλλάξει το κλίμα στη μεγάλη μάζα των αναποφάσιστων, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η καμπάνια της Ν.Δ. που σε πρώτη φάση έχει ως σύνθημα: «Μας πήγαν πίσω- Τώρα πάμε μπροστά».

Παράλληλα, η Ν.Δ. θα επιμείνει ότι είναι η δύναμη που θα διατυπώσει ένα βιώσιμο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας και θα προτάξει το επιχείρημα πως παραμένει ο πολιτικός φορέας που θα ξαναχτίσει όσα γκρεμίστηκαν και θα εγγυηθεί την οριστική ρήξη με το παλιό και τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Η Ν.Δ. πιστεύει ότι ένα ακόμα σημείο που θα επιδράσει στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος είναι οι «κατηγοριακές απώλειες» που έχει ή δεν έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί πως αυτό είναι το βασικό προεκλογικό όπλο της ΝΔ και εκεί θα επικεντρώσει την προεκλογική στρατηγική της: να μεγιστοποιήσει τις «κατηγοριακές απώλειες» του ΣΥΡΙΖΑ και να ακυρώσει δηλαδή από τα κάτω το δίλημμα «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης;».

Αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον θα αποπνέει η πολιτική και επικοινωνιακή καμπάνια της Ν.Δ., ενώ θα αποφευχθεί με βάσει τα σημερινά δεδομένα, η αρνητική διαφήμιση.

Η Συγγρού θα επιμείνει στη λέξη «Ξεκίνημα» και το βάρος θα δοθεί στις θετικές προτάσεις για το μέλλον, λένε τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ και εξηγούν ότι δεν πρόκειται να στηριχθεί η επικοινωνιακή πολιτική στις πλάτες του αρχηγού μόνο, αλλά θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του επιχειρήματος ότι η Ν.Δ. μπορεί ως κυβέρνηση με κορμό την ίδια να εφαρμόσει το πρόγραμμα που ψηφίστηκε και να πετύχει επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων σημείων.

Μεγάλο βάρος θα δοθεί από τον κ. Μεϊμαράκη που θα οργανώσει όλη την επικράτεια, στην εξουδετέρωση των ΑΝΕΛ, για τους οποίους πιστεύει ότι δεν θα πάρουν το εισιτήριο για τη Βουλή, θέλει να κτυπήσει από τα πλάγια, χωρίς να λάβει δημοσιότητα, τη Χρυσή Αυγή.

Επίσης, θα επιχειρήσει να κερδίσει κεντρώους ψηφοφόρους που επιλέγουν Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, θα επιδιώξει να επαναπατριστούν αστοί, φιλελεύθεροι, κεντροδεξιοί ψηφοφόροι που γοητεύονται από το Ποτάμι και θα προσπαθήσει να ψηφίσουν όσοι απείχαν τις προηγούμενες εκλογές.

thetoc