Ο μόνος τρόπος να μη χαθούν οι παραλίες με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Η επιστήμη μάς έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και της τήξης των πάγων, θα εξαφανίσει ένα σεβαστό ποσοστό του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ωστόσο πως οι παραλίες είναι ίσως πιο ανθεκτικές απ’ όσο πιστεύαμε. Αρκεί να έχουν χώρο να μετακομίσουν προς τα πίσω.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Climate Change», θεωρεί πιο ανθεκτικό το παράκτιο τοπίο, φτάνει να έχει χώρο να μπορεί να οπισθοχωρήσει.

Και λέει μάλιστα πως οι μηχανισμοί άμυνας των παράκτιων γραμμών, όπως τα θαλάσσια τείχη, μπορεί στην ουσία να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, περιορίζοντας την ικανότητα της παραλίας να μετακινείται προς τα πίσω.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων δεν δέχεται την παλιότερη πεποίθηση πως οι μισές παραλίες θα εξαφανιστούν κατά την πορεία του 21ου αιώνα.

Παραλίες που δεν εγκλωβίζονται μέσα σε βράχους ή σε ανθρώπινες κατασκευές διατηρούν την ικανότητα να μετακινούνται προς τα πίσω όσο οι ακτογραμμές υποχωρούν, διατηρώντας το συνολικό σχήμα και μέγεθός τους.

Τα νέα είναι σίγουρα αισιόδοξα για όσες παραλίες έχουν χώρο να αποτραβηχτούν προς την ενδοχώρα. Τι θα απογίνουν όλες οι άλλες, μένει να φανεί…

newsbeast.gr