Nηστίσιμη μηλόπιτα

ΥΛΙΚΑ
Υλικά για τη ζύμη
  • 100 mlκαλαμποκέλαιο
  • 110 γρ.ζάχαρη
  •  φλ.χυμός από 3 πορτοκάλια
  • 50 mlκονιάκ
  • 500 γρ.αλεύρι φάριν απ
  • 4 κ.σ.μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.γ.σκόνη κανέλας
Υλικά για τη γέμιση
  • 6μήλα
  • 0,5 φλ.φλυτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
  • 0,5 φλ.φλυτζάνι ξανθές σταφίδες
  • ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Τοποθετούμε σε ένα μπολ το καλαμποκέλαιο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το μίξερ για 3-4 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
  2. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό
  3. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να μαλακώσει
  4. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15-20 λεπτά
  5. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες
  6. Τοποθετούμε τα μήλα, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα ταψί
  7. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα μήλα
  8. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε μια επιφάνεια και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη
  9. Με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμη σε φύλλο πάχους 1,5 εκατοστό
  10. Τοποθετούμε προσεκτικά το ένα φύλλο στο ταψί που θα φτιάξουμε την πίτα μας και το απλώνουμε κατά μήκος όλης της επιφάνειας
  11. Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι για να κάνουμε μερικές τρύπες στο κάτω μέρος της ζύμης
  12. Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε στο φύλλο
  13. Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι ζύμης και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες
  14. Καλύπτουμε την πίτα μας, τοποθετώντας τις λωρίδες ζύμης σε χιαστή
  15. Ρίχνουμε λίγη ζάχαρη στο πάνω μέρος της πίτας και την ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά
  16. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και σερβίρουμε την πίτα μας όσο είναι ακόμα ζεστή

alevri.com