Γεμιστά τσουρεκάκια με πραλίνα

ΥΛΙΚΑ
  • 330 γρ.αλεύρι για Τσουρέκι
  • 75 γρ.φρέσκο βούτυρο
  • 30 γρ.φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  • 180 γρ.φρέσκο γάλα (ζεστό, όχι καυτό)
  • 5 γρ.ξηρή μαγιά
  • 40 γρ.κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1μεγάλο αυγό
  • 1,5 γρ.μαστίχα (τριμμένη σε γουδί μαζί με 4 γρ. ζάχαρη)
  • 1,5 γρ.αλάτι
  • 200 γρ.πραλίνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Λιώνουμε τις 5 κ.σ. βούτυρο (75 γρ.) και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά, ανακατεύουμε και περιμένουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
  3. Ρίχνουμε στο γάλα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, την τριμμένη μαστίχα, το αλάτι, 200 γρ. (1 + 1/2 κούπα) από το αλεύρι για Τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
  4. Δουλεύουμε τη ζύμη καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά και δημιουργούμε μία μπάλα. Την αφήνουμε στη λεκάνη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί.
  5. Απλώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα πυρέξ 20×25 εκ. και τη βουτυρώνουμε.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μέρη και παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε και το ανοίγουμε πιέζοντάς το σε έναν κύκλο περίπου 11εκ. .Βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. πραλίνα με μεγάλη προσοχή, ώστε να μην πασαλειφτεί στις άκρες (ιδανικά τοποθετούμε με κορνέ).
  7. Ενώνουμε τη ζύμη ανασηκώνοντας τις άκρες προς το κέντρο με τα δύο μας χέρια, πιέζοντάς τες μεταξύ τους ώστε να σφραγίσει καλά, χωρίς να έρθει η ένωση σε επαφή με τη πραλίνα.
  8. Δίνουμε στη ζύμη ένα σχήμα στρογγυλό και την τοποθετούμε στο πυρέξ με την ένωση προς τα κάτω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για κάθε ζύμη.
  9. Βουτυρώνουμε τις ζύμες με τις 2 κ.σ. βούτυρο (30 γρ.), κλείνουμε το πυρέξ αεροστεγώς με μία μεμβράνη και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1/2 με 1 ώρα.
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20 με 23 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Εάν κολλάει η ζύμη στα χέρια μας βάζουμε λίγες σταγόνες λάδι στις παλάμες μας και όχι επιπλέον αλεύρι.

Σε περίπτωση που πέσει πραλίνα στην άκρη της ζύμης είναι απαραίτητο να τη καθαρίσουμε με χαρτί πριν συνεχίσουμε, διότι αλλιώς δεν θα μπορούμε να την κλείσουμε.

Στο πυρέξ τοποθετούμε τα τσουρεκάκια, έτσι ώστε να έχουν λίγο κενό μεταξύ τους.

Συνταγή: Λάμπρος Βακιάρος