Kαλτσούνια Πασχαλινά

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
  • 1000 γρ.αλεύρι σκληρό Νο 1
  • 250 γρ.ελαιόλαδο
  • 330 γρ.ζάχαρη
  • 100 mlγάλα
  • 50 mlνερό
  • 20 γρ.μαγιά νωπή
  • 3αυγά
Για τη γέμιση
  • 1000 γρ.μυζήθρα γλυκιά
  • 2κρόκους αυγού
  • 250 γρ.μέλι
  • 1Λεμόνι (Ξύσμα)
  • 0.5 κ.γ.κανέλα
Για την επικάλυψη
  • 0.5 κ.γ.κανέλα
  • 1κρόκο αυγού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάμε με τη ζύμη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και χτυπάμε για 2-3 λεπτά με το φτερό.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το γάλα, τη μαγιά αφού την αραιώσουμε στο νερό και ζυμώνουμε άλλα 2-3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και απαλή.
  4. Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1 ώρα.
  5. Παράλληλα φτιάχνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια τη διατηρούμε στο ψυγείο.
  6. Με έναν πλάστη, ανοίγουμε το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε στρογγυλά φυλλαράκια.
  7. Βάζουμε στο κέντρο του κάθε φύλλου 2 κουταλιές της σούπας γέμιση. Σχηματίζουμε λυχναράκια «τσιμπώντας» τη ζύμη γύρω-γύρω.
  8. Αλείφουμε τα καλτσούνια με τον κρόκο του αυγού, αφού πρώτα τον αραιώσουμε σε λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με κανέλα.
  9. Τοποθετούμε τα καλτσούνια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 180°C για 30’περίπου.

alevri.com