Νέα αφρικανική μετάλλαξη / «η πιο σημαντική παραλλαγή που έχουμε αντιμετωπίσει» – Εκτακτη σύσκεψη στον ΠΟΥ

Στα 59 τουλάχιστον και κατά άλλες πηγές σε πάνω από 100 έχουν αυξηθεί τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού Sars-CoV-2 (από 10 χθες) που έχει προκαλέσει συναγερμό παγκοσμίως για τον αριθμό των μεταλλάξεών του, καθώς κατά τους επιστήμονες αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα διαθέσιμα εμβόλια σήμερα θα έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα απέναντί του. Η συντριπτική πλειοψηφία τους αφορά τη Νότιο Αφρική, ενώ η παραλλαγή B1.1.1.529 έχει επίσης εντοπιστεί στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ (σε ταξιδιώτη από τη Νότιο Αφρική).

Η Νότιος Αφρική έχει αιτηθεί έκτακτη σύσκεψη της ομάδας εργασίας του ΠΟΥ για την εξέλιξη του κορωνοϊού την Παρασκευή, προκειμένου να εξετάσουν τα δεδομένα. Κατά το Reuters τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα είναι πλέον 100. Η πραγματική εικόνα ωστόσο δείχνει να είναι πολύ χειρότερη, καθώς κατά την ίδια πηγή οι πρώτες ενδείξεις από τα διαγνωστικά εργαστήρια υποδεικνύουν ότι η νέα παραλλαγή έχει εξαπλωθεί ταχέως στην πυκνοκατοικημένη περιφέρεια του Χατέν (όπως προφέρεται το Gauteng στη Νότιο Αφρική) και πιθανώς ήδη είναι παρούσα και στις άλλες οκτώ περιφέρειες της χώρας.

Αναστολή μέχρι νεωτέρας για πτήσεις προς και από τον αφρικανικό νότο

Διεθνώς έχουν ήδη ξεκινήσει να επιβάλλονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αφορούν τις νότιες χώρες της Αφρικής. Σημειώνεται ότι η εκδοχή B.1.1.529 εντοπίστηκε αρχικά στην Μποτσουάνα και τη Νότιο Αφρική

Ήδη, η Βρετανία έχει επιβάλλει ταχέως ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Νότιο Αφρική και την Μποτσουάνα (όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα), καθώς και τις Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Σεσόθο και Εσουατίνι, παρότι δεν έχει αναφερθεί κρούσμα εντός της βρετανικής επικράτειας. Το ίδιο έπραξε σχεδόν ταυτόχρονα και η Ιαπωνία.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ ανακοίνωσε την προσθήκη τους στη λίστα με τις κόκκινες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι πτήσεις από και προς αυτές τις χώρες προσωρινά αναστέλλονται, από τις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα. Κανένας ξένος υπήκοος που βρέθηκε σε αυτές τις χώρες το προηγούμενο 10ήμερο δεν θα μπορεί να εισέλθει στη Βρετανία, ενώ Βρετανοί και Ιρλανδοί πολίτες που επιστρέφουν, από την Κυριακή θα μπαίνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία covid. Όσοι επέστρεψαν τις τελευταίες ημέρες θα αυτοπεριοριστούν στις κατοικίες τους και θα τους γίνουν pcr τεστ από τον βρετανικό «ΕΟΔΥ», την υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας.

«Η πιο σημαντική παραλλαγή που έχουμε αντιμετωπίσει»

Η επικεφαλής της υπηρεσίας Τζένι Χάρις έκανε σαφές το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα τη νέα μετάλλαξη. Όπως αναφέρει το BBC, δήλωσε ότι «αυτή είναι η πιο σημαντική παραλλαγή που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και είναι σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα για να μάθουμε περισσότερα για την μεταδοτικότητα, την σοβαρότητα και τη δυνατότητά της να “ξεφεύγει” από τα εμβόλια».

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες εξετάζουν «ποια μέτρα Δημόσιας Υγείας μπορούν να περιορίσουν την επίδρασή της».

Ο κ. Τζαβίντ είπε επιπρόσθετα ότι οι μεταλλάξεις στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού είναι σημαντικές σε αριθμό, «πιθανώς διπλάσιες από αυτές που είδαμε στην Δέλτα … αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτική και ότι τα υφιστάμενα εμβόλια που έχουμε μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά».

avgi.gr