Μουσικό Σχολείο Τρικάλων. Αφιέρωμα στον Χατζιδάκι

mousiko sxoleio afisa

Αφιέρωμα στον Χατζιδάκι από το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

Συναυλία σε ρυθμούς ροκ και τζαζ θα δώσει το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας στην αίθουσα συναυλιών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων την Τρίτη 18 Μαρτίου στις 19:30. Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα ερμηνεύσουν το έργο του Μάνου Χατζιδάκι Reflections σε μια πρωτότυπη προσέγγιση.

Το έργο του Μ. Χατζιδάκι Reflections είναι ένας κύκλος δέκα κομματιών σε αγγλικούς στίχους, που γράφτηκαν από τον συνθέτη το έτος 1969 για το συγκρότημα New York Rock and Roll Ensemble κατά την παραμονή του στην Αμερική. Το 1991 ο Χατζιδάκις προχώρησε σε μια άλλη εκδοχή του έργου με την ονομασία Αντικατοπτρισμοί, σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και ερμηνεύτρια την Αλίκη Καγιαλόγλου. Τέλος, το 2007 το ελληνικό συγκρότημα Raining Pleasure ερμήνευσε τα Reflections με μια δική του διασκευή.

Στην παρουσίαση των Reflections από το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, το μουσικό μέρος παραμένει πιστό στο ύφος του έργου, υπηρετώντας το και με άλλα μουσικά στυλ, όπως αυτά διδάσκονται μέσα στο πρόγραμμα σπουδών του Μουσικού Σχολείου, αξιοποιώντας έτσι την πολλαπλότητα των συνόλων καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Έτσι, ενώ επικρατεί ο ροκ χαρακτήρας του έργου, υπάρχουν και μουσικά μέρη στο ύφος της τζαζ. Ακόμη, έχει γίνει επεξεργασία μερών φωνητικού συνόλου καθώς και μετάφραση των αγγλικών στίχων στα ελληνικά και ενσωμάτωσή τους στην παρουσίαση του έργου.

Είναι γνωστό πλέον στο ευρύ κοινό το διδακτικό και καλλιτεχνικό έργο των Μουσικών Σχολείων και η εξέλιξή τους σε σημαντικό παράγοντα παιδείας και πολιτισμού. Ο ιδιαίτερος συνδυασμός της Γενικής Παιδείας με τη Μουσική Παιδεία και το πλήθος των καλλιτεχνικών τομέων στους οποίους καλλιεργούνται διάφορα είδη μουσικής και τέχνης γενικότερα τους προσδίδουν τη δυνατότητα μιας πολύπλευρης διδακτικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας και τα καθιστούν ικανά να προσφέρουν στο κοινό πρωτότυπες συναυλίες-παραστάσεις.
Καθοριστική στην ενότητα της παρουσίασης των Reflections είναι η συμβολή των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, του κ. Αγαθοκλή Αζέλη και της κ. Φανής Μπαλαμώτη, που επιμελήθηκαν τη μετάφραση των στίχων από τα Αγγλικά, φέρνοντας κοντά το δυναμικό των δύο Μουσικών Σχολείων.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

.