Μικρό οδοιπορικό στον Κεφαλοπόταμο, το μονοπάτι του Ασκληπιού

Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα υποδέχεται τους τελευταίους μήνες η περιοχή του Γοργογυρίου. Ο Κεφαλοπόταμος και το μονοπάτι του τείνει να μετατραπεί σε πόλο έλξης για περιηγητές από κάθε μέρος της χώρας, ενώ και οι Τρικαλινοί οργανώνουν σύντομες αποδράσεις. Οι εικόνες του τοπίου είναι μαγικές. Η φύση δεν… τσιγκουνεύεται την ομορφιά σε κάθε εποχή. Μία περιοχή γεμάτη πλατάνια και πράσινη, με τον ήχο των γάργαρων νερών του ποταμού να απευθύνουν «μελωδικό» κάλεσμα στον επισκέπτη να εξερευνήσει σπιθαμή, προς σπιθαμή το μέρος αυτό που είναι λες και βγήκε από παραμύθι.

Στη διαδρομή υπάρχουν οι παραδοσιακές δριστέλες, όπου ακόμη και σήμερα γίνεται το καθάρισμα των χαλιών. Η αλλαγή των χρωμάτων ανάλογα με την εποχή είναι εκπληκτική!

Ο Κεφαλοπόταμος

Ο Κεφαλοπόταμος και το παρόχθιο δάσος Παλαιοκόπρι Λάκκα (3 χλμ. από το χωριό) καθώς και η πηγή Γαύρου αποτελούν βιότοπους. Ο Κεφαλοπόταμος του Γοργογυρίου πηγάζει από τον Κόζιακα γύρω στα 1500 μέτρα πάνω από το χωριό. Τα ορμητικά και καθαρά νερά του κατεβαίνουν από τις κορυφές του Κόζιακα και περνούν έξω από τα χωριά Γοργογύρι και Ξυλοπάροικο, στα Τρίκαλα και στη συνέχεια χύνονται στον Πηνειό.

Κατά μήκος της διαδρομής από τις πηγές του μέχρι και το χωριό υπάρχει πλούσια παρόχθια βλάστηση άγριων πλατάνων ενώ στα νερά του – σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής – υπάρχουν ψάρια όπως μπριάνες, κέφαλοι και πλακίτσες.

Το μονοπάτι

Το μονοπάτι του Γοργογυρίου τείνει να αναδειχθεί σε ένα από τα πολυφωτογραφημένα σημεία του Νομού καθώς δεσπόζει σε μεγάλη έκταση στα social media από ανθρώπους που το επισκέπτονται και δηλώνουν ενθουσιασμένοι. Το μονοπάτι, που διαμορφώθηκε πριν αρκετά χρόνια, ξεκινά από το Γοργογύρι, συνεχίζει κατά μήκος του ποταμού και καταλήγει στις πηγές του, προσφέρει μια υπέροχη διαδρομή για όσους αγαπούν την πεζοπορία και την επαφή με τη φύση.

Καλικάντζαρος

Κάπου εκεί στη μέση της μαγικής διαδρομής κάποιος θα συναντήσει και τον Καλικάντζαρο ύψους 4 μέτρων που φιλοτέχνησε στον κορμό ενός πεσμένου δέντρου ο Άγγελος Πατσιατζής, τον οποίο εμπνεύστηκε από τα Καλικαντζάρια, την τοπική χριστουγεννιάτικη γιορτή. Μετά από την έκταση που πήρε το θέμα, πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να επισκεφθούν την περιοχή για να τον δουν από κοντά και να φωτογραφηθούν μαζί του. Ο Καλικάντζαρος θα παραμείνει στον Κεφαλοπόταμο, στο σημείο όπου φιλοτεχνήθηκε και θα μεταφερθεί τα Χριστούγεννα στην πλατεία του Γοργογυρίου.

Ανάδειξη

Τα τελευταία χρόνια η περιοχή εντάσσεται σε ένα σχέδια ανάδειξης μέσω της δημιουργίας του «Ψηφιακού Ασκληπιείου» στα ριζά του Κόζιακα με το brand name Ασκληπιός. Εκεί, στο παλιό εγκαταλειμμένο Δημαρχείο Δ. Κόζιακα, που θα υποδέχεται τη δράση, θα αναπτυχθούν επί μέρους δραστηριότητες, αφιερωμένες στον θεό Ασκληπιό.

Ψηφιακό Μουσείο, Κήπος των Ιαματικών Φυτών, Πάρκο Ασκληπιού, Ιερό Άλσος, Ανθόκηπος & Οπωρώνας, Παραγωγικός Κήπος είναι ορισμένες από τις σημαντικότερες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν. Στόχος είναι να καταστεί το Πάρκο, το επόμενο μεγάλο σημείο αναφοράς σε επιστημονικό, εκπαιδευτικό, ιατρικό, γνωστικό, τουριστικό, αθλητικό επίπεδα.

Η σχετική πρόταση του Δήμου Τρικκαίων υποβλήθηκε στο τοπικό πρόγραμμα του LEADER, με προϋπολογισμό 599.874,79€  και χρονοδιάγραμμα έναρξης υλοποίησης, τον ερχόμενο Απρίλιο. Το ολοκληρωμένο σχέδιο, συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία τοπικής παραγωγικής ταυτότητας, αλλά και την ενθάρρυνση της δημιουργίας ομάδας παραγωγών για τη δημιουργία πιστοποιημένων φαρμακευτικών κι αρωματικών φυτών με την υποστήριξη της e-trikala Α.Ε.