Μάρδας: Με τη δραχμή θα χάναμε το 70% της αγοραστικής μας δύναμης

draxmi-t

«Επιστροφή στη δραχμή θα σημαίνει εκρηκτική αύξηση των τιμών και σημαντική υποβάθμιση των εσόδων των Ελλήνων. Υποτίμηση ενός νομίσματος σημαίνει πως ό,τι εισάγεται αυξάνεται όσον αφορά την τιμή του. Αυτά τα έζησε η Ελλάδα το 1974-2000. Ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 20% ή το 30%…Θα χρειαστεί να πηγαίνουμε με σακουλίτσες με χρήματα για να πάμε στο εστιατόριο. Αυτό το έζησε το Ζαΐρ που εφάρμοσε μια μορφή του σχεδίου αυτού».

Ετσι περιέγραψε το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, πο επανέλαβε ότι ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για τις συνέπειες επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.

Κατά τον ίδιο, σε περίπτωση υλοποίησης αυτού του σεναρίου ακόμα και οι 1.000 δραχμές για 1 ευρώ ίσως θα ήταν επιεικής εκτίμηση.

Όπως εξήγησε -μιλώντας στο Mega- η υποτίμηση της δραχμής σε σχέση με τα άλλα νομίσματα θα έφτανε και το 70%. Υπενθύμισε, μάλιστα, το παράδειγμα της Αργεντινής, το νόμισμα της οποίας την πρώτη χρονιά της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 75% και πλέον έχει υποτιμηθεί σωρρευτικά κατά 1.000%.

thetoc.gr