Μήνυμα προς «αντάρτες»: Οποιος διαφωνεί να παραδώσει την έδρα του στον επόμενο

kokkino 031

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ το κόμμα φαίνεται να οδεύει στη διάσπαση. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν μετανιώνει στιγμή για ό,τι έγινε αυτούς τους έξι μήνες, τόνισε ότι κανείς δεν υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα, υπενθύμισε ότι η εντολή ήταν για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι έξοδο από το ευρώ και διαμήνυσε προς τους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ πως όποιος διαφωνεί να παραδίδει την έδρα του.

Αποσπάσματα της συνέντευξης

Για τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου
Θα πρέπει να κάνουμε μια αποτίμηση νηφάλια αυτών των έξι μηνών αλλά να μην αυτο-μαστιγωνόμαστε…Τα συναισθήματα είναι πολλά αλλά πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γιατί αγωνιστήκαμε…Υπερασπιστήκαμε το δίκαιο και άσχετα από τους συσχετισμούς και την επιβολή της ισχύς των ισχυρών, αυτό που μένει είναι η επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο του αδιεξόδου της λιτότητας.
Η μάχη των Βρυξελλών είναι πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ότι αφορά το οικονομικό
Υπήρξε για πρώτη φορά μια σκληρή διαπραγμάτευση. Τα συμφέροντα ήταν αλληλοσυγκρουόμενα…Οι θεσμοί αποδείχθηκε πως δεν ήταν ανεξάρτητοι, ούτε ουδέτεροι.
Η εντολή ήταν αυτή της σκληρής διαπραγμάτευσης. Να σταματήσει να ματώνει ο ελληνικός λαός. Πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό “περίπατο στο δάσος”, ότι θα είναι όλα εύκολα.
Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις “κόντρα στους θεσμούς”, είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης.
Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ό,τι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες… Άξιζε τον κόπο. Για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Άξιζε τον κόπο για να γίνει πρωτοσέλιδο η Ελλάδα με θετικούς όρους
Οι εναλλακτικές που ήταν μπροστά μας ήταν, ή η άτακτη χρεοκοπία, ή ο επώδυνος συμβιβασμός που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε και να αγωνιστούμε να αλλάξουμε την πορεία στα επόμενα χρόνια. Εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος, αυτή είναι η διαφορά και γι αυτό μας επιτίθενται εντός και εκτός Βουλής, τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε: Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, ταυτόχρονα θα ψάχνει να βρει τους τρόπους να αντισταθμίσει τις συνέπειες και ταυτόχρονα θα είναι και στους κοινωνικούς αγώνες.
Η μάχη των Βρυξελλών είναι πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ότι αφορά το οικονομικό
«Η καρδιά μου έλεγε να σηκωθώ να τα βροντήξω και να φύγω αλλά ήξερα ότι σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα και σε 48 ώρες η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε κούρεμα των collaterals. Δεν υπήρχε θέμα κουρέματος αλλά κατάρρευσης, δεν θα κουρεύονταν οι αποταμιεύσεις αλλά δεν θα υπήρχαν οι αποταμιεύσεις. Ήξερα ότι αν έφευγα θα γυρνούσα και με δυσμενέστερες συνθήκες. Από τη μια ήταν η λογική και από την άλλη το πολιτικό αισθητήριο για το πώς θα πήγαιναν τα πράγματα. Ήταν πολιτική επιλογή ευθύνης η απόφαση που πήρα την 12η Ιουλίου

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι είτε η απομείωση, είτε η διαγραφή του χρέους ώστε η χώρα να έχει δημοσιονομικό περιθώριο.

Έχει συντελεστεί ζημιά απο τα capital controls, αλλά είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για grexit παραμένει.

Για το δημοψήφισμα

Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών. Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα -και κατά τη γνώμη μου- αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης.

Το δημοψήφισμα κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο εταίρων και δανειστών. Να τους ξεμπροστιάσει. Η ΕΕ έφτασε στα όριά της αντοχής της και σήμερα έχει τεθεί εν αμφιβόλω η πορεία της…Τώρα με τα ίδια μέρα πέρνουμε 83δισ ευρώ και κερδίσαμε στο θέμα του χρέους. Επιμείναμε και ανοίγει ο δρόμος της απομείωσης ή της διαγραφής
Το δημοψήφισμα το αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες. Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο διέκοψα για να μιλήσω με Μέρκελ και Ολάντ τους οποίους και ενημέρωσα για το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης, και ζητώντας τους να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του, πράγμα που υποσχέθηκαν.
Μόνο η Μέρκελ μου είπε οτι θα βγει ανοιχτά να πει πως το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του ερωτήματός του, υποκρύπτει το ερώτημα “ευρώ η δραχμή”. Της είπα ότι δεν είναι έτσι, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει ότι θέλει. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους.

Για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ

Αναμφίβολα υπάρχει διαφορά στρατηγικής, την οποία σέβομαι. Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε.
Είναι σουρεαλισμός να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω.
Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, “να μην κλείσει μια τράπεζα”, μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι “δεν θα κλείσει”, είπαν ότι “εσύ μπορείς να ψηφίζεις” και “εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα”. Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα. Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη.

Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, παρά τις έντιμες προσπάθειες, και πρώτος έχω την ευθύνη εγώ.
Αυτό πρέπει να το δούμε νηφάλια και συντροφικά.
Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό (σσ να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας) μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική εξουσία
Αν κάποιος διαφωνεί πρέπει να παραδώσει την έδρα στον επόμενο.

Για Κωνσταντοπούλου

Είναι «σουρεαλισμός» να σου λέει κάποιος «σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω». «Δεν είμαι μικρό παιδί έχω και άλλους τρόπους να προστατευτώ»
«Αν παίζουμε κλεφτοπόλεμο να ψηφίσουμε έξι το πρωί για να δείξουμε ότι κάνουμε πόλεμο στην Τρόικα αυτά είναι παιδικά πράγματα».

Για την αντιπολίτευση

Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή.
Πολύ φοβάμαι ότι οι φήμες για νέα πακέτα, πρώτα βγαίνουν απο εδώ, πάνε στις Βρυξέλλες και ξαναγυρίζουν. Εγώ ξέρω τι υπογράψαμε στο Eurosummit

imerisia