Τσονάκια μου πήγα σε ένα φούρνο εδώ στην περιοχή μου στην Αθήνα και ζήτησα να μου βάλουν 6 μπισκότα κούκις (Cookies). Μόλις μου είπε την τιμή ο υπάλληλος στραβοκατάπια! Κόντεψα να γκουρλωθώ που λέμε με την ντοπιολαλιά μας στα Τρίκαλα! Οπότε τα άφησα και δεν τα αγόρασα και δεν ντράπηκα καθόλου για αυτό! Γύρισα και ως Aντώνης Κούκεν που είμαι, μπήκα στη Κουζίνα του Πρωτάρη και τα έφτιαξα απλά και οικονομικά!!! Έβγαλα 2 ταψιά και μου βγήκαν εκπληκτικά και πεντανόστιμα! Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε!
Μαλακά μπισκότα Κούκις
Υλικά: 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όποιος θέλει το κοσκινίζει)
200 γρ. Βούτυρο (ανάλατο κατά προτίμηση)
200 γρ. Καστανή ζάχαρη
200 γρ. Σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
200 γρ. Σταγόνες σοκολάτας μαύρης
200 γρ. Σταγόνες λευκής σοκολάτας (προαιρετικά)
2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ (20 γρ.)
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Διαδικασία: Σε μια μεγάλη και βαθιά λεκάνη ρίχνω το βούτυρο που το είχα αφήσει για τουλάχιστον μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει. Προσθέτω την καστανή ζάχαρη και ανακατεύω με το χέρι. Έπειτα ρίχνω το αλεύρι στο οποίο έχω αναμείξει το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το φακελάκι βανίλιας και προαιρετικά το μαχλέπι και την κανέλα και συνεχίζω το ανακάτεμα.
Τώρα ρίχνουμε και τα αυγά τα όποια έχουμε χτυπήσει ελαφρώς να ομογενοποιηθούν. Στο τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά για να έχουμε ένα μαλακό μίγμα. Φτιάχνουμε μπαλάκια των 50 γραμμαρίων το καθένα, τα στριφογυρίζουμε για να αποκτήσουν σχήμα και πιέζουμε ανάμεσα στις δυο παλάμες μας για να γίνει η διαπλάτυνση του μπισκότου. Αν τα θέλετε λεπτά πιέστε αρκετά, εμείς προτιμάμε “μπαμπάτσικα”.
Σημείωση: Αν βαριέστε την όλη διαδικασία (βήμα – βήμα) ρίξτε όλα τα υλικά μαζί στη λεκάνη και ανακατέψτε για 3 λεπτά. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου εξαιρετικό!!!
Ντύνουμε 2 ταψιά του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα μπισκότα μας αφήνοντας ενδιάμεσα κενά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρας). Αν ψήσουμε σε αντιστάσεις στην ίδια θερμοκρασία πρέπει να ψήνουμε ανά ένα ταψί και όχι δύο μαζί γιατί δεν θα έχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο! Αφήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά (μαλακά), 20 λεπτά (μέτρια), 25 λεπτά (σκληρά). Μόλις τα βγάλουμε, αφήνουμε να κρυώσουν καλά και δοκιμάζουμε. Φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί όπου διατηρούνται ολόφρεσκα.
Τα κούκις συνοδεύουν εξαιρετικά το γάλα μας, τον καφέ μας, το τσαγάκι ή ακόμα και σκέτα! Καλή επιτυχία!