Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τα προβλήματα από την κακοκαιρία στον Δήμο Τρικκαίων

Το χιόνι που έπεσε χτες στα Τρίκαλα  ανέδειξε για άλλη μια φορά την έλλειψη θωράκισης της πόλης και των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων απέναντι σε καιρικά και φυσικά φαινόμενα, τα οποία μάλιστα μόνο ξαφνικά δεν ήταν, αφού είχαν προαναγγελθεί εδώ και μέρες.

Δεν είναι της μοίρας γραφτό η ταλαιπωρία του Τρικαλινού λαού από μια φυσιολογική κακοκαιρία μέσα στην καρδιά του χειμώνα.  Τα φυσικά φαινόμενα θα έρχονται και θα επανέρχονται με οποιαδήποτε ένταση. Άλλωστε  δεν πέρασε και πολύς καιρός από τις πλημμύρες στην περιοχή μας. Σε καιρούς τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας είναι ψέμα ο ισχυρισμός ότι για όλα ευθύνεται η φύση. Το κύριο ζήτημα είναι αν η ουσιαστική  αντιμετώπιση των φυσικών φαινόμενων  βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της τοπικής και της κεντρικής κρατικής διοίκησης. Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών αποδεικνύει και πάλι  πως δεν βρίσκονται.

Η άσχημη κατάσταση που βιώνουμε  είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που τοποθετεί  λαϊκές ανάγκες όπως οι επαρκείς υποδομές για την προστασία της ζωής, της ασφάλειας και περιουσίας του εργαζόμενου λαού   πάντα σε δεύτερη και τρίτη προτεραιότητα..

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής του δήμου Τρικκαίων  για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των κατοίκων του και δεν τις απαλύνουν όσα επικοινωνιακά τερτίπια κι αν δοκιμάζει. Άλλωστε, δεν ήταν η ίδια η δημοτική αρχή που πριν λίγες μέρες , στις 3 Γενάρη, με επίσημο δελτίο τύπου διαβεβαίωνε την προετοιμασία της για το χιονιά; Τα “σχέδια ετοιμότητας” αποδείχθηκαν  “χάρτινα”.

Και δε θα  μπορούσε να ήταν διαφορετικά ,αφού η δημοτική αρχή διέπεται από τη λογική ότι:  μια φορά στα τόσα χρόνια που  θα χιονίσει  ας ευχηθούμε να μη  ρίξει και πολύ για να τη βγάλουμε καθαρή. Αυτή η επικίνδυνη λογική κυριαρχεί και για τις πλημμύρες , αλλά και για άλλα φυσικά φαινόμενα όπως πχ οι σεισμοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι  στον πρόσφατο προϋπολογισμό που κατέθεσε προβλέπει πενιχρά ποσά για την πολιτική προστασία, ενώ κρίσιμες υπηρεσίες για τέτοιες περιστάσεις είναι αποψιλωμένες από προσωπικό , εργαλεία κι ανταλλακτικά.

Η συνηθισμένη δικαιολογία που επικαλείται η δημοτική αρχή , όπως και οι προηγούμενες , ότι, δηλαδή, δεν αρκούν οι πόροι και τα μέσα που διαθέτουν σε εξοπλισμό και προσωπικό, δεν μπορεί πια να αποτελεί άλλοθι. Είναι μια  φτηνή δικαιολογία , αφού δεν διεκδίκησε αγωνιστικά από την κεντρική κρατική διοίκηση και την κυβέρνηση  αυτά τα μέσα που είναι απαραίτητα για να προφυλάξουν τον λαό μας από τέτοιου είδους προβλήματα. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε σύμπνοια με τις  κατευθύνσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ  που δεν θεωρούν  επιλέξιμα τέτοιου είδους έργα και υποδομές και κατά κανόνα δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Δεν  επιλέγονται  γιατί δεν είναι ιδιαίτερα “θελκτικά” για τους μεγαλοεπιχειρηματίες .αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Το παιχνίδι  μετάθεσης ευθυνών μεταξύ δήμου , περιφέρειας και κυβέρνησης  για ελλείψεις σε μέσα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων αποκαλύπτει αυτόν ακριβώς  τον συνολικά  αντιλαϊκό χαρακτήρα του κράτους.

Εδώ και τώρα χρειάζεται με κάθε μέσο που διαθέτει το κράτος να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση στην πόλη, η πρόσβαση για γιατρούς και  φάρμακα στους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και  τα απαραίτητα  για τους κτηνοτρόφους των περιοχών που έχουν αποκλειστεί ή έχουν δυσκολία προσέγγισης.

Ως εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι  της “Λαϊκής Συσπείρωση”, θα συνεχίσουμε με επιμονή να αναδεικνύουμε, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, και  μαζί με το λαό, με τα σωματεία και τους φορείς του  να διεκδικήσουμε  μέτρα προστασίας του, την ανάγκη να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα  στο Δήμο Τρικκαίων οι λαϊκές ανάγκες που σχετίζονται με την επείγουσα θωράκιση της πόλης και των χωριών.

Οι   Δημοτικοί Σύμβουλοι

 

Καΐκης Γιώργος

Λιατίφης Γιώργος

Τάσιος Κώστας