Κρέμα καραμελέ η διαχρονική

Υλικά

1 1/2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη ( αν θέλουμε ιδιαίτερη γεύση, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με 1 1/3 ζάχαρη καρύδας )
3 φλιτζάνια πλήρες γάλα
2 μεγάλα αυγά συν 3 μεγάλοι κρόκοι αυγών
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε οκτώ φορμάκια σε ένα μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και να αρχίσει να καραμελώνει για περίπου 6-8 λεπτά.

Μοιράζουμε γρήγορα στα φορμάκια τη ρευστή καραμέλα και τα γυρίζουμε γύρω γύρω μέχρι να απλώσει σε όλο τον πάτο

Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα, χωρίς να το βράσουμε. Εν τω μεταξύ, σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε ελαφρά μαζί τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους, το αλάτι, και το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα, ρίχνουμε λίγο λίγο στο γάλα το μίγμα των αυγών.

Προσθέτουμε τη βανίλια και μοιράζουμε την κρέμα ισόποσα στα φορμάκια.

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο. Προσθέτουμε αρκετό βραστό νερό ώστε να καλυφθούν μέχρι τη μέση τα φορμάκια και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά.

Βγάζουμε με λαβίδες τα φορμάκια από το ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

Τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες. Όταν θέλουμε να τα βγάλουμε, αποσπάμε τον πάτο από τα φορμάκια, ή αν είναι ολόκληρα, τα βυθίζουμε για δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και τα αναποδογυρίζουμε.