Κώστας Πατέρας: ΦΑΤΕ ΚΟΣΜΕ…!

ο Δρ.Κώστας Πατέρας D. Ed., M.Ed., Ph.D.

 

            Στη δεκαετία του 1950, που επικρατούσε φτώχια, έφερναν στο ΟΣΕ και στην κεντρική αγορά των Τρικάλων, τα λεγόμενα «χασάπικα», που τα γκρέμισαν, για να χτίσουν το «απαίσιο» κτίριο της Νομαρχίας» έφερναν τότε τόνους από ψάρια, τις λεγόμενες παλαμίδες.

            Πάνω στα τελάρα των ψαριών υπήρχαν πολλές πινακίδες που έγραφαν το «ΦΑΤΕ ΚΟΣΜΕ».

            Τα ψάρια αυτά γέμιζαν τα σπίτια των φτωχών ή των σημερινών «Ευάλωτων Ομάδων».

            Αυτό θυμήθηκαν πολλοί συμπολίτες μας με το πρόσφατο διάγγελμα «παρωδία» του Πρωθυπουργού.

            Η κοινωνία βιώνει μια τραγική κατάσταση με τις συνέπειες των Μνημονίων, της Πανδημίας της Ακρίβειας, της Αισχροκέρδειας και του Πολέμου και ο Μητσοτάκης είπε το «ΦΑΤΕ ΚΟΣΜΕ…ΨΙΧΟΥΛΑ».

            Το παραδέχθηκε και ο ίδιος, τονίζοντας, πως «Μοιράζω ψίχουλα και το ξέρω», αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη, που έχει για το οικονομικό… τέλμα της χώρας.

            Η Αγορά είναι… ΝΕΚΡΗ.

            Τα καύσιμα φέρνουν… εγκεφαλικά.

            Οι πολίτες ανοίγουν τους φακέλους της ΔΕΗ και του Αερίου και … λιποθυμούν.

            Στα καταναλωτικά αγαθά, καθημερινά μεταβάλλονται οι τιμές και έχει χαθεί… η μπάλα…!

            Το καλάθι της νοικοκυράς είναι σχεδόν άδειο και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί φέρνουν αφανισμό στην κοινωνία.

            Αντί να μειώσουν τους Ειδικούς φόρους, τον Φ.Π.Α., να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να ενισχύσουν τους μισθούς και τις συντάξεις, οι κυβερνώντες μοιράζουν πακέτα ελεημοσύνης και ψευδών υποσχέσεων.

            Δεν φταίει ο πόλεμος, όπως κακώς είπε ο Μητσοτάκης, γιατί η Ακρίβεια προϋπήρχε και η κυβέρνηση… σφύριζε αδιάφορα.

            Η κοινωνία δεν θέλει άλλα ψέματα, επιθυμεί ουσιαστικά μέτρα για να στηριχθεί το εμπόριο, οι Βιοτεχνίες και ο πρωτογενής τομέας.

            Οι άνθρωποι ΖΟΥΝΕ σε άλλο ΚΟΣΜΟ και ο Σταϊκούρας, η τραγική φιγούρα της οικονομίας, πανηγυρίζει με το πακέτο της «κοροϊδίας», ο δε Γεραπετρίτης τονίζει πως «οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο».

            Η ενέργεια είναι ο μεγάλος παράγοντας της τραγικής οικονομικής κρίσης.

            Με το να κλείσει η κυβέρνηση 7 μονάδες, που παρήγαγαν ρεύμα με τον λιγνίτη, έκανε έγκλημα.

            Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να θωρακίσει τον τομέα της ενέργειας και να … τρυπήσει στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στην Μεσόγειο, για να βγάλει δικό της πετρέλαιο και Αέριο, όχι φυσικά με την «Συνεκμετάλλευση» που επιζητούν οι Τούρκοι.

            Και ενώ εσωτερικά η χώρα καταρρέει, στο εξωτερικό βλέπουμε την Τουρκία να την αναβαθμίζουν και οι Ουκρανοί να την προτείνουν και ως εγγυήτρια δύναμη, ενώ η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο της Ρωσίας.

            Θύελλα ξέσπασε με τις 16.500 νεκρούς, που πέθαναν εκτός ΜΕΘ και με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει την «Γιόγκα» στα σχολεία, για να νοιώθουν τα παιδιά «Ελεύθερα και Ανανεωμένα».

            Λάβρος ήταν κατά της κυβέρνησης ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.Θεόκλητος για το θέμα αυτό.

            Ο Μητσοτάκης ευθύνεται προσωπικά, για όσα καταστροφικά γίνονται στην χώρα μας και για τον τρόπο που αυτός τα χειρίζεται.

            Ψηφίστηκε για να πάει την πατρίδα μπροστά όχι για να την γυρίσει πίσω δεκαετίες, με τον Αυταρχισμό του.

            Πόσο δίκαιο είχε ο Μένανδρος (342-290 π.Χ.) που έλεγε «Άπαξ γαρ εξουσία ισχύν λαβούσα, ουδέν του οικείου συμφέροντος κρίνει λυσιτελέστερον» δηλ. κάθε εξουσία, όταν γίνει ισχυρή, δεν θεωρεί τίποτε πιο σκόπιμο από το δικά της συμφέρον.

            «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», που λέγει και ο Λαός.

            Πάντως η Δημοσκοπική καταιγίδα που γίνεται, για να συσπειρώσουν τους αφελείς στο μέσον μιας τραγικής Ακρίβειας, δείχνουν, πως οι πρόωρες Εκλογές θα δώσουν την λύση στο πολιτικό Αδιέξοδο και δεν θα επιτρέψουν να γίνει το «καζάν-καζάν» δηλ. «Μισό – Μισό» στο Αιγαίο, που θέλουν οι Τούρκοι.

            Γεγονός είναι πως ο Σύλλογος των Συνταξιούχων Ελλάδας σε υπόμνημα προς του Μητσοτάκη γράφει «είστε ο Πρωθυπουργός που μας έκλεψε».

            ΦΑΤΕ …. ΚΟΣΜΕ…. !