Κώστας Κρεμμύδας: Αλήθειες και ζωτικά ψεύδη

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε μια δέσμη προτάσεων αντιμετώπισης ουσιαστικών πρακτικών ζητημάτων, που πρόκειται να συναντήσουμε με την σταδιακή επαναφορά στην κοινωνική και οικονομική ομαλότητα μετά το γενικευμένο lockdown .

Μεταξύ άλλων αναφερθήκαμε στην ανάγκη επέκτασης της λαϊκής αγοράς της Δευτέρας και του Σαββάτου και σε παρακείμενους δρόμους ώστε όλοι οι παραγωγοί να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν με απόσταση και ασφάλεια και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα φρέσκα προϊόντα του τόπου μας χωρίς φόβο καθώς και στην εξέταση χώρων για την δημιουργία νέων προσωρινών λαϊκών αγορών ή σημείων πώλησης προϊόντων.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, στο πρόσφατο δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο τη διεύρυνση της λειτουργίας της λαϊκής του ΟΣΕ με την προϋπόθεση στο σχήμα να συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως (εκ’ περιτροπής), αφήνοντας πίσω τη στρεβλωμένη συντεχνιακή λογική που επικρατούσε . Ο ήλιος ξημερώνει για όλο τον κόσμο και πλέον τα μεροκάματα είναι σημαντικά για τον καθένα κι εμείς θα πρέπει να διασφαλίζουμε το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Επίσης προτείναμε τον επανασχεδιασμό και νέο κανονισμό για τη διάθεση και χρήση κοινοχρήστων χώρων διαβλέποντας τη στενότητα χώρου που θα αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες, κυρίως της εστίασης, με τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας από τη διασπορά της νόσου . Με ικανοποίηση ακούσαμε τον υπουργό Εσωτερικών να βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ για το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζοντας θετικά αντίστοιχες προτάσεις .

Για μια ακόμη φορά, δυστυχώς, τις προηγούμενες μέρες γίναμε μάρτυρες σε μια κακοπαιγμένη και επικίνδυνη για τους δημότες της περιοχής πολιτικής κόντρας μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού και του Δημάρχου Τρικάλων κ. Παπαστεργίου .

Προεκλογικά εγκαλέσαμε τον κ. Παπαστεργίου και για την ανυπαρξία έργων κατά την θητεία του και για τις κακές του σχέσεις με τον περιφερειάρχη βάζοντας μπροστά το συμφέρον των δημοτών.

Σε μια αποστροφή της κεντρικής μας ομιλίας την οποία παραθέτω τέθηκε το ερώτημα: (Μάιος 2019)«Τι μας απαντάτε για το ΣΒΑΚ ; Γιατί καθυστερήσατε τα έργα στο κέντρο της πόλης όταν οι γειτονικοί δήμοι τα έχουν ολοκληρώσει προ πολλού; Μήπως γιατί δεν είχατε και τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Περιφερειάρχη;¨»

Η απάντηση του δημάρχου για την καθυστέρηση τόνιζε την μη επιλεξιμότητα των έργων για την πόλη μας λόγω πληθυσμιακού κριτηρίου. Προφανής λόγος και δικαιολογημένος αλλά…

Το παιχνίδι του χρόνου είχε χαθεί. Πριν λοιπόν δοθεί το προεκλογικό μπόνους της επιλεξιμότητας των έργων στον κ. Παπαστεργίου φρόντισαν και οι δύο για την καθυστέρηση, ο μεν πρώτος χωρίζοντας σε παιδιά και αποπαίδια τις πόλεις της Θεσσαλίας, ο δε δεύτερος να χάνει πολύτιμο έδαφος για την πόλη μας σε σχέση με τη Λάρισα και το Βόλο.

Αν η διαφωνία τους είναι προσωπική , τους πολίτες δε τους αφορά και φυσικά δεν χρειάζεται να την καταθέτουν στη δημόσια ζωή.

Αν η διαφωνία προέρχεται από ένα διαγκωνισμό για το πολιτικό τους μέλλον πάλι δεν μας αφορά .

Αν υπάρχει διαφορά πολιτικών απόψεων θα τους συμβουλεύαμε τις διαφορές τους να τις αφήσουν έξω από τα προβλήματα των δημοτών και να εργαστούν και οι δυο για το καλό του τόπου μας.

Σε κάθε περίπτωση , η πολιτική κουβέντα δεν μπορεί να γίνεται ούτε με μομφές ούτε με υπονοούμενα όταν αφορούν την πορεία της ζωής μας. Οι καφενειακοί χαρακτηρισμοί και η διαμάχη μόνο προβλήματα δημιουργούν στον τόπο μας και στην προοπτική ανάπτυξης που απαιτεί η εποχή μας.

Και είναι καιρός να δούμε πράξεις και έργα και όχι ζωτικά ψεύδη.