Κορονοϊός: Γεμίζουν τα νοσοκομεία από ασθενείς άνω των 65 ετών – Σε “βαθύ κόκκινο” η Ελλάδα

Η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών βρίσκεται στο στόχαστρο της Όμικρον 5, την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία επιδημιολογική του έκθεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση (10 Ιουλίου) τα κρούσματα στις χώρες της ΕΕ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και δείχνουν αυξητικές τάσεις τις τελευταίες βδομάδες. Στην ηλικιακή ομάδα δε, των 65 ετών και πάνω, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη. Από τις 10 Ιουλίου, 12 χώρες έχουν αναφέρει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ECDC, στην τρέχουσα οξεία φάση της πανδημίας, η εμφάνιση νέων παραλλαγών με αυξημένη μεταδοτικότητα ή/και ικανότητα διαφυγής του ανοσοποιητικού, σε συνδυασμό με μειωμένη προστασία έναντι λοίμωξης και σοβαρής ασθένειας από φυσική ή από εμβόλια ανοσία, μπορεί να οδηγήσει σε νέα κύματα μετάδοσης του ιού και έξαρση κρουσμάτων COVID-19 με επακόλουθη αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών στη ΜΕΘ και των θανάτων.

Από τις 10 Ιουλίου, τα συνολικά ποσοστά κοινοποίησης κρουσμάτων παραμένουν υψηλά και αυξάνονται τις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Τα ποσοστά κρουσμάτων μεταξύ ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκαν σε 23 από τις 27 χώρες. Η άνοδος, τονίζει, σηματοδοτεί την έναρξη ενός εκτεταμένου κύματος που οδηγείται από τις ανησυχητικές παραλλαγές BA.4 και BA.5.

Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρή νόσηση από τις προαναφερθείσες υποπαραλλαγές της Όμικρον, η αυξημένη μετάδοση σε μεγαλύτερες ηλικίες θα οδηγήσει σε σοβαρή νόσηση.

Το ECDC συστήνει επίσης την έγκαιρη χορήγηση της δεύτερης ενισχυτικής δόσης όχι μόνο για τον πληθυσμό ηλικίας 80 ετών και άνω, αλλά και για ενήλικες μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με υποκείμενες παθήσεις ανεξαρτήτως ηλικίας για την πρόληψη σοβαρής νόσησης και τη διασφάλιση της χωρητικότητας των συστημάτων υγείας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων παρακολουθεί παράλληλα την εξέλιξη του “Κενταύρου” ήδη από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει ανησυχία τόσο για την ικανότητα μετάδοσής του όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κορονοϊού

Σε βαθύ κόκκινο

Σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο χάρτη του ECDC που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου, η μισή Ευρώπη, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα, είναι στο βαθύ κόκκινο, στον δείκτη 14 ημερών, ο οποίος είναι σταθμισμένος με βάση τους εμβολιασμούς.

Οι μόνες περιοχές που είναι σε ελάχιστα καλύτερη θέση ήταν η Δανία, η Λετονία και μια περιφέρεια στα νότια της Ισπανίας, οι οποίες βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Πολλές οι νοσηλείες

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 11 έως 17 Ιουλίου, το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας, ήταν 2.540 ασθενείς (7μερος μέσος όρος 363), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.097 ασθενείς (7μερος μέσος όρος 300, +25% εβδομαδιαία μεταβολή).

Παρόλα αυτά, υπό έλεγχο παραμένει ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 115 (63,6% άνδρες) με διάμεση ηλικία 71 έτη και το 92,4% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας, το 30% με 35% των περιπτώσεων στις εισαγωγές είναι περιπτώσεις που έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και μπορεί να διαγιγνώσκονται παράλληλα και με κορονοϊό.

thetoc.gr