Κορονοϊός: 19 νέα κρούσματα – Τα 12 ταξιδιώτες από το Κατάρ

19 νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, 12 εκ των οποίων αφορούν σε ταξιδιώτες που αφίχθηκαν με πτήση από το εξωτερικό συγκεκριμένα από την Ντόχα του Κατάρ.

Λόγω του γεγονότος σε καραντίνα τέθηκαν και οι 91 επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης.

Παράλληλα, επιβάλλεται προσωρινή αναστολή πτήσεων από το Κατάρ όπως ενημέρωσε σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία,.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

«Στη χθεσινή πτήση της Qatar Airlines, από την Ντόχα προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», βρέθηκαν 12 θετικά δείγματα κατόπιν της διενέργειας του προβλεπόμενου ελέγχου για τη νόσο Covid-19 που πραγματοποιήθηκε στους 91 επιβαίνοντες από τα υγειονομικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Εννέα (9) από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο (2) Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και ένα (1) άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, όλοι οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου και θα παραμείνουν οι μεν θετικοί για 14 ημέρες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ ήταν αρνητικό, για 7 ημέρες ως στενές high και low risk επαφές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Στους αρνητικούς θα επαναληφθεί το τεστ μετά την παρέλευση του 7ημέρου.

Επίσης, ανακοινώνουμε ότι μετά τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα οι πτήσεις από και προς το Κατάρ αναστέλλονται έως και τις 15 Ιουνίου 2020.»

Η ενημέρωση από ΕΟΔΥ

Πλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.937, εκ των οποίων τα 651 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.695 (57.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 48 έτη, ενώ ποσοστό 55,3% αφορά άντρες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος στην χώρα, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να παραμένει αμετάβλητος στους 179, ενώ η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 76 έτη.

Παράλληλα, σημειώνεται πως συνολικά 11 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες.

Τέλος, στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται πως συνολικά έχουν διενεργηθεί ί 185.590 κλινικοί έλεγχοι.

liberal.gr