«Κλείδωσε» παράταση- πακέτο για αυθαίρετα και αδήλωτα τετραγωνικά

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η νέα προθεσμία, που θα ανακοινωθεί για τα αδήλωτα τετραγωνικά θα ακολουθήσει την παράταση, που ήδη  έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ ότι θα δοθεί για τις δηλώσεις αυθαιρέτων και εξετάζεται εάν θα είναι τετράμηνης ή εξάμηνης διάρκειας, δηλαδή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η το τέλος του έτους. Αναμένεται συνεννόηση των υπουργείων ΥΠΕΝ και Εσωτερικών για την ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων, ενώ παρεμβατικό και μεσολαβητικό ρόλο έχει αναπτύξει η ΠΟΜΙΔΑ.

Στο μεταξύ η ΠΟΜΙΔΑ, με επιστολή της προς το ΥΠΕΝ ζητά να παραταθεί επί ένα εξάμηνο, ήτοι μέχρι την 31.12.2020 η προθεσμία νομιμοποίησης κάθε είδους αυθαιρέτων. Η παράταση είναι απόλυτα αναγκαία, δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν κατά το τελευταίο τρίμηνο στη χώρα και της αδυναμίας πολιτών και μηχανικών να συλλέξουν τα απαιτούμενα έγγραφα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη, ότι στις εφαρμογές της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ θα προστεθούν βήματα και δυνατότητες, ώστε να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά περιπτώσεις δηλώσεων ακινήτων, οι οποίες δεν υπήρχαν και απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία των υπόχρεων πολιτών, στα γκισέ των εκάστοτε δήμων.

Συμπαρασύρονται από τις δηλώσεις αυθαιρέτων

Η επιτυχής εφαρμογή του μέτρου, που ανέσυρε περί τα 7,5 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά και το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό των αδήλωτων τετραγωνικών αντιστοιχεί σε αυθαίρετες επιφάνειες ακινήτων, είναι ο λόγος που η λειτουργία της πλατφόρμας παίρνει παράταση: «Υπάρχει σύνδεση των αδήλωτων τετραγωνικών με τις δηλώσεις αυθαιρέτων οπότε, είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και παράταση στα αδήλωτα τετραγωνικά, η οποία έχει κλειδώσει ως απόφαση και η ακριβής διάρκεια της παράτασης  θα ανακοινωθεί σύντομα», αναφέρει αρμόδια  πηγή στο ecopress

Πρόσθετες δυνατότητες και διορθώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά θα συνοδευτεί με αλλαγές και δυνατότητα ηλεκτρονικών διορθώσεων των ακινήτων, κατηγορίες επιφανειών για τις οποίες μέχρι σήμερα  δεν υπάρχει πρόβλεψη δήλωσης τους, οπότε απαιτούνταν αυτοπρόσωπη παρουσία των υπόχρεων:  «Πρόκειται για την υλοποίηση κάποιων εκ των προτάσεων της ΠΟΜΙΔΑ, γιατί όλες δεν μπορούν να υλοποιηθούν ηλεκτρονικά. Πιθανότατα θα αφορά τις ιδιόχρηστες αποθήκες και θέσεις πάρκινγκ οι οποίες ρευματοδοτούνται από τα κοινόχρηστα  ρολόγια και τις δηλώσεις αλλαγής χρήσης ακινήτου», αναφέρει η ίδια πηγή.

Μπαράζ υπαγωγών τακτοποίησης

Τα 7,5 εκατομμύρια τ.μ σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση της ΚΕΔΕ που δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας,  αποκαλύπτουν λίγο ως πολύ, ότι  τα αδήλωτα τετραγωνικά τόσο των ηλεκτροδοτούμενων όσο και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων  στη χώρα ξεπερνούν το 40% των συνολικών επιφανειών τους. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων σε όλη τη χώρα ανέρχονται συνολικά περί τα 30 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα  και αναφέρουν ότι μετά και  την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας αναμένεται μπαράζ υπαγωγών τακτοποίησης, καθώς σημαντικό ποσοστό των αδήλωτων τετραγωνικών αντιστοιχεί σε αυθαίρετες επιφάνειες των ακινήτων

Επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ στον υπουργό Εσωτερικών για παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας

Η ΠΟΜΙΔΑ διά του προέδρου της , κ. Στ. Παραδιά, με επιστολή της στον κ. Θεοδωρικάκο, ζητάει παράταση προθεσμίας διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ «Η παράταση αυτή είναι απόλυτα αναγκαία, τόσο για το συμφέρον των πολιτών, που το ζητούν επίμονα, όσο και των ΟΤΑ οι οποίοι εν μέσω κρίσης απέκτησαν με την πρότασή μας, ένα κρίσιμο παράγοντα μόνιμης αύξησης των εσόδων τους!», υπογραμμίζει. Και επιμένει «στην ανάγκη γνωστοποίησης της ρύθμισης αυτής και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της πλατφόρμας δηλώσεων, και στον τελευταίο ιδιοκτήτη της χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού, με την  άμεση αποστολή ενημερωτικών emails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων – κατόχους ΑΦΜ της χώρας και τους φοροτεχνικούς τους! ». Μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Παραδιάς ανέφερε στο «Ecopress»,  πως υπολογίζει ότι «υπάρχει ένας κρίσιμος όγκων ελλήνων του εξωτερικού, που ακόμη δεν έχει προβεί σε τακτοποιήσεις και δηλώσεις και ότι η παραπάνω δυνατότητα σε συνδυασμό με την παράταση, θα δώσει αυτή τη δυνατότητα.

 Οι γκρίζες ζώνες της ψηφιακής πλατφόρμας 

Οι περιπτώσεις των ακινήτων  που μέχρι σήμερα δεν καλύπτει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και απαιτείται η φυσική παρουσία των υπόχρεων στα γκισέ των δήμων, δηλαδή οι «γκρίζες ζώνες» στην επιχείρηση δηλώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών των ακινήτων  αφορούν στα εξής:

  • Να διορθώσει τα τετραγωνικά κοινόχρηστης παροχής πολυκατοικίας, που δεν απεικονίζονται στο Ε9, δηλώνοντας ότι είναι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας.
  • Να δηλώσει την αλλαγή χρήσης του ακινήτου του, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων Δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
  • Να δηλώσει μείωση του εμβαδού του ακινήτου του, αναφέροντας πως τεκμηριώνεται αυτή.
  • Να δηλώσει τα εμβαδά επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγ κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.

ecopress.gr