Πρόκειται για μια γαλλική παρασκευή επιτηδευμένα ανεπιτήδευτη, η οποία αποτελείται από κρεμώδη ζύμη που πέφτει πάνω από κομμάτια φρούτων και ψήνεται στο φούρνο μέχρι να χρυσίσει. Η κλασική εκδοχή γίνεται με μαύρα κεράσια και εμφανίζεται στο τραπέζι χλιαρή και πασπαλισμένη με λίγη άχνη. Οι παραλλαγές πολλές, καθεμία με τη δική της χάρη.
Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: 40΄
- 200 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος + επιπλέον για τη φόρμα
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. αυγά (περίπου 3)
- ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
- 300 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος μεσαίου μεγέθους και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά (να μην κάψει). Χτυπάμε σε ένα μπολ, με έναν αυγοδάρτη, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αυγά και το ξύσμα.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και μετά προσθέτουμε το γάλα. Οταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, το ρίχνουμε στο σκεύος και το ψήνουμε για 40 λεπτά.
Οταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
gastronomos.gr