KKE κ.ο. Τρικάλων : Καταγγελία για τους απλήρωτους καπνοπαραγωγούς και εργαζόμενους

Καταγγελία για τους απλήρωτους καπνοπαραγωγούς και  εργαζόμενους από την εταιρεία «Καπνική Μιχαηλίδη»

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι  οι καπνοπαραγωγοί του Ν Τρικάλων, όπως και σε πολλούς άλλους νομούς της χώρας, που παρέδωσαν την παραγωγή τους στην «Καπνική Μιχαηλίδη» είναι απλήρωτοι για πάνω από 8 μήνες.

Οι οφειλές της εταιρείας προς τους παραγωγούς ξεπερνούν τα 6 εκατ ευρώ , ενώ παράλληλα με τους παραγωγούς απλήρωτοι είναι και οι 500 εργαζόμενοι της εταιρείας , οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και διεκδικούν τα δεδουλευμένα που ανέρχονται σε 1,2 εκατ ευρώ.

Οι όποιες νομικές διαδικασίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα προς όφελος των  παραγωγών και των εργαζομένων , ενώ την προηγούμενη εβδομάδα διεξήχθη μια ακόμη δίκη  και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Το ΚΚΕ έφερε το πρόβλημα στην Βουλή , με ερώτηση στις 9 Μάρτη ,όπου ζητούσε την παρέμβαση του υπουργείου, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι παραγωγοί για την περσινή σοδειά καθώς και μέτρα προστασίας υπέρ των παραγωγών από τους οικονομικούς εκβιασμούς των εμπόρων με ταυτόχρονη εξασφάλιση τιμών που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.

Απαντώντας στην ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ , ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Κόκκαλης δεν ανέλαβε καμία δέσμευση του  υπουργείου , παραπέμποντας το πρόβλημα στις νομικές ενέργειες που έχει προβεί ο πρόεδρος της ΔΟΑΚ και ότι αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα ότι θα μεταβιβαστεί και ολοκληρωθεί η πληρωμή του συνόλου των χωρικών καπνών . Έκτοτε έχουν περάσει 2,5 μήνες και 8 μήνες από την παράδοση της παραγωγής και οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι , ενώ την  ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος και παράλληλα όλο αυτό το διάστημα που παραμένουν απλήρωτοι τα χρέη προς τις τράπεζες , στους προμηθευτές για τα καλλιεργητικά τους  έξοδα , τις εφορίες , τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ και άλλους τρέχουν . Έτσι όχι μόνο στερούνται και αυτά τα ελάχιστα έσοδα που περίμεναν από την παραγωγή τους αλλά βρίσκονται και από πάνω καταχρεωμένοι.

Η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προκάτοχοί τους , ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάνουν πλάτες στους εμπόρους που συνεχίζουν ασύδοτοι να λυμαίνονται τον ιδρώτα των παραγωγών , οι οποίοι βλέπουν συνεχώς το εισόδημά τους να συρρικνώνεται , από την άγρια φορολογία , το υψηλό κόστος παραγωγής και βρίσκονται εκτεθειμένοι στους εκβιασμούς των εμπόρων χωρίς καμία προστασία από την πλευρά της πολιτείας στην παραγωγή τους .

Η καλλιέργεια του καπνού αν και ήταν μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες στη χώρα μας συρρικνώθηκε λόγω των κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ) , παρόλο που η ΕΕ είναι ελλειμματική και εισάγει καπνά για τις ανάγκες της καπνοβιομηχανίας .

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και πάλι η καλλιέργεια καπνού ωστόσο η ταλαιπωρία και τα βάσανα των καλλιεργητών δεν έχουν τέλος , από το υπέρογκο κόστος παραγωγής , την άγρια φορολογία , τα διάφορα χαράτσια στον ΕΛΓΑ , στον ΟΓΑ , ΕΝΦΙΑ , το νέο «περιβαλλοντολογικό» τέλος στο νερό ( που είναι διπλό για τους αγρότες ) κλπ , και από πάνω έχουν την εκμετάλλευση , τους εκβιασμούς και την απληρωσιά των καπνεμπόρων .

Η εν λόγω εταιρεία «Καπνική Μιχαηλίδη» έχει παρουσία σε οκτώ χώρες με εργοστάσια και θυγατρικές εταιρείες , είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες ( Τέταρτη στον κόσμο) , από τις πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές παγκοσμίως . Το 2015 εμφάνισε κέρδη 105 εκατ ευρώ , μέσα από την εντατικοποίηση της εργασίας , την εκμετάλλευση της εργασίας , την εκμετάλλευση παραγωγών και εργαζομένων , την «απληρωσιά» , όπως και τον « αναπτυξιακό νόμο»  που επιδοτεί , φοροαπαλλάσει , διευκολύνει χρηματοδοτήσεις – δανειοδοτήσεις , σε καπιταλιστικές εταιρείες και άλλα αντιλαικά – αντιεργατικά μέτρα σε βάρος των μικροπαραγωγών και των εργαζομένων.

Το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας « προνομιούχος ΑΕ Γενικών Αποθηκών Ελλάδος» ( ΠΑΕΓΕ)  έχει δεσμεύσει τα επεξεργασμένα καπνά του ομίλου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά σε τυχόν ελλείμματα ποσοτήτων καπνού για τις οποίες είχαν εκδοθεί τίτλοι αποθήκευσης .

Μέρος αυτών των τίτλων η εταιρεία το χρησιμοποίησε για να πάρει δάνεια , κυρίως από ξένες τράπεζες , μεταξύ των οποίων και Ντόιτσε Μπάνκ.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη , αναδεικνύουν τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής παραγωγής και στον αγροδιατροφικό τομέα , την περίφημη εξωστρέφεια που επικαλούνται συγκυβέρνηση και τα άλλα κόμματα καθώς και τα παιχνίδια των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων με μόνιμα θύματα εργαζόμενους και παραγωγούς .

Προκύπτει η αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης και στην αγροτική παραγωγή , με κοινωνικοποίηση της γης και της παραγωγής , τις μεταποιητικές μονάδες , την δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών των μικρομεσσαίων αγροτών με κεντρικό σχεδιασμό που θα παίρνει υπόψη τις παραγωγικές δυνατότητες και τις διατροφικές ανάγκες της χώρας , υπολογίζοντας και την προοπτική των αμοιβαίων και επωφελών διακρατικών συμφωνιών μακριά από το κυνήγι του κέρδους και των καπιταλιστικών ανταγωνισμών . Αυτά μόνο με μια άλλη εξουσία , τα οποία μόνο με πάλη και συμμαχία του λαού μπορούν να εξασφαλιστούν.

Ως ΚΚΕ θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ικανοποιηθούν :

  • Η άμεση εξόφληση παραγωγών και εργαζομένων από την εταιρεία
  • Να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος , νερού , ΟΤΕ
  • Να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα , που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν το λογικό κέρδος στους παραγωγούς , να προστατεύονται αποτελεσματικά το εισόδημα των παραγωγών από τους οικονομικούς εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων.

Καλούμε τους καπνοπαραγωγούς να δυναμώσουν και συντονίσουν την πάλη τους μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους , να συντονιστούν Πανελλαδικά με τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας καθώς και με τους απλήρωτους εργαζόμενους της εταιρείας.

Με συντονισμό και μαχητικό αγώνα να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών τους , να πληρωθούν τα χρωστούμενα , αλλά και γενικότερα  ενάντια στην αντιλαϊκή – αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που δουλεύουν για το κεφάλαιο και τους εμποροβιομηχάνους , τσακίζουν τον εργαζόμενο λαό και την μικρομεσσαία αγροτιά .