«Καίει» το πετρέλαιο θέρμανσης!

Οι τιμές του «μαύρου» χρυσού εκτινάσσονται σε υψηλά τετραετίας, έχοντας αναπτύξει δυναμική για επιπρόσθετη άνοδο το επόμενο διάστημα, εξέλιξη η οποία θα καταστήσει «καυτή» την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην ελληνική αγορά. Η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο και σε περιοχές της Β. Ελλάδας καθώς και σε νησιά, εκτιμάται ότι θα υπερβεί ακόμη και το 1,250 ευρώ το λίτρο.

Οι αυξητικές τάσεις που θα παρουσιάσουν φέτος οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, είναι άρρηκτα συνυφασμένες με το ξέφρενο ράλι ανόδου που ακολουθεί ο «μαύρος χρυσός». Μόλις χθες, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ανήλθε στα 80,94 δολάρια το βαρέλι, που είναι η υψηλότερη από τον Νοέμβριο του 2014, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις που υποστηρίζουν η τιμή του μπρεντ μπορεί να αυξηθεί στα 90 δολάρια το βαρέλι έως τα Χριστούγεννα και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια στις αρχές του 2019!

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την άνοδο του «μαύρου χρυσού», οι τιμές εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι πιο αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας εκτιμά ότι η τιμή εκκίνησης θα είναι περίπου 1,025 ευρώ το λίτρο. Ειδικότερα στις αστικές περιοχές θα ξεπεράσει το 1,11 ευρώ, ενώ στα νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές της Β.Ελλάδας ενδεχομένως να ξεπεράσει το 1,250 ευρώ το λίτρο!

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ζητούν οι βενζινοπώλες

Η Ομοσπονδία των Βενζινοπωλών δεν εντοπίζει τα αίτια της αύξησης του πετρελαίου θέρμανσης, μόνον στην ανοδική πορεία που καταγράφουν οι διεθνείς τιμές, αλλά και στον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Οι βενζινοπώλες, μάλιστα, ζητούν την άμεση μείωση του ΕΦΚ από 28 λεπτά το λίτρο που είναι σήμερα στα 6 λεπτά, προκειμένου να προλάβουν την περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης που αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αναφέρει ότι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης «επέδρασε καταστροφικά τόσο στον κλάδο των βενζινοπωλών αφού συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό μαζί με τα άλλα μέτρα του μνημονίου στο κλείσιμο 2.500 πρατηρίων, αλλά και στη θέρμανση των ανθρώπων και στο περιβάλλον και στα έσοδα του Κράτους».