Κ. Αγοραστός: «Δίαυλος για την δραστηριοποίηση νέων ανθρώπων στη γεωργία οι υγιείς συνεταιρισμοί»

«Οι υγιείς συνεταιρισμοί έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας, και μπορούν να αποτελέσουν τον δίαυλο για την δραστηριοποίηση νέων ανθρώπων στη γεωργία», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στη συνάντηση που είχε, παρουσία του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Αργύρη Μποτού, με την Πρόεδρο κα Βλάσια Μουζουράκη και μέλη της Διοίκησης του Δικτύου Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Θεσσαλίας.

Ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι «σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίοι από ποτέ οι ενεργοί και βιώσιμοι συνεταιρισμοί καθώς αυτοί μπορούν να αναλάβουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας για να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη στην ελληνική περιφέρεια.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι νέοι που επιθυμούν σήμερα να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και να βρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο μια επαγγελματική διέξοδο με προοπτική, να γνωρίζουν ότι μπορούν να στηριχθούν στους συνεταιρισμούς, ενώ φυσικά είναι απαραίτητη η στήριξη της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας διαβεβαίωσε ότι «η αιρετή Περιφέρεια έχει την βούληση να στηρίξει έμπρακτα τις υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις ώστε να προσφέρουν τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις γυναίκες που εργάζονται στους συνεταιρισμούς σημειώνοντας: «Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί καλείστε να ανταποκριθείτε σε πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους όπως της μητέρας και της συζύγου και μάλιστα χωρίς τις κοινωνικές υποδομές που ένα προηγμένο κράτος οφείλει να παρέχει στις εργαζόμενες γυναίκες και δη τις μητέρες».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε «λογικά και δίκαια» τα αιτήματα που έχουν τα μέλη των Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Θεσσαλίας και δεσμεύτηκε να τα προωθήσει στα αρμόδια υπουργεία ζητώντας την ικανοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, ζητούν να θεσπιστεί ειδικό θεσμικό πλαίσιο για τους Αγροτουριστικούς Συνεταιρισμούς, να υπάρξει ειδικό νομικό πλαίσιο για τα παραδοσιακά προϊόντα ώστε να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα, να συμπεριληφθούν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί στα προγράμματα ενίσχυσης υφιστάμενων επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ, να επιδοτηθεί από το πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών η συμμετοχή νέων μελών σε υφιστάμενους γυναικείους συνεταιρισμούς και οι γυναίκες – μέλη Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών να παραμείνουν ασφαλισμένες στον ΟΓΑ.a