Ήρθε η ώρα να πούμε τέλος στο πλαστικό καλαμάκι!

Μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από τα ψάρια στους ωκεανούς

Κάθε μέρα, οι Αμερικανοί πετάνε περί τα 500 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια, ποσότητα ικανή για να περικυκλώσει κανείς με αυτά τη Γη δύο φορές ή να γεμίσει 125 σχολικά λεωφορεία.

Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος Αμερικανός χρησιμοποιεί πάνω από 35.000 από αυτά σε μια ζωή. Αυτό πάντως θα μπορούσε να είναι και μια μικρή εκτίμηση, σύμφωνα με τον ηθοποιό Adrian Grenier της μη κερδοσκοπικής Lonely Whale, η οποία ξεκίνησε μια εκστρατεία που ονομάζεται Strawless Ocean, δηλαδή σε απλά ελληνικά ένας ωκεανός χωρίς καλαμάκια.

«Μπορούμε να υποθέσετε ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο δύο πλαστικά καλαμάκια την ημέρα, έτσι 500 εκατομμύρια είναι μια ακριβής εκτίμηση. Αλλά σας προκαλώ να αρχίσετε να προσέχετε τα καλαμάκια που σας δίνουν για τον παγωμένο καφέ σας, τις σούπες και τα κοκτέιλ. Όταν βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη ή στο Λος Άντζελες, ο αριθμός από τα καλαμάκια που λαμβάνω είναι συνήθως στα 10 την ημέρα».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πλαστικά καλαμάκια είναι ο έκτος συνηθέστερος τύπος απορριμμάτων, σύμφωνα με το Litterati-μια εφαρμογή που αναγνωρίζει και χαρτογραφεί τα σκουπίδια- και μεταξύ των 10 κορυφαίων αντικειμένων που ρυπαίνουν τη θάλασσα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα Ocean Conservacy. Κατασκευασμένα από ορυκτά καύσιμα, σχεδόν ποτέ δεν ανακυκλώνονται επειδή είναι πολύ μικρά και μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορους τύπους πλαστικών. Συντελούν απλώς στο τεράστιο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης- οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών ρίχνονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Τα πλαστικά καλαμάκια είναι τώρα ο στόχος μιας αυξανόμενης κίνησης για τη μείωση της χρήσης τους. Ίσως η πρώτη από αυτές τις εκστρατείες, το «Be Straw Free» ξεκίνησε το 2011 από τον Milo Cress, ο οποίος ήταν μόλις εννέα ετών εκείνη την εποχή. «Παρατήρησα ότι κάθε φορά που παρήγγελνα ποτά σε ένα εστιατόριο, θα έρχονταν συνήθως με ένα καλαμάκι σε αυτό, και συνήθως δε χρειάζεται».

Ο Cress άρχισε να ζητά από τα εστιατόρια στο Burlington, στο Βερμόντ, όπου ζούσε εκείνη την εποχή, να σταματήσουν να προσφέρουν καλαμάκια στους πελάτες προαιρετικά, με πολλούς να το αποδέχονται: Τα μαγαζιά που συμφώνησαν, παρουσίασαν μείωση του αριθμού των καλαμιών που χρησιμοποιούν μεταξύ 50 και 80%.

Όπως γράφει το CNN, υπολογίζεται ότι οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού «κολυμπάνε» κάθε χρόνο στους ωκεανούς και τις πλωτές οδούς. Με αυτό το ρυθμό, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από τα ψάρια στους ωκεανούς.

news.gr