Ινδία: Θερμοκρασία-ρεκόρ 52,3 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στο Νέο Δελχί

Θερμοκρασία-ρεκόρ 52,3 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε σήμερα στο Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας, όπου οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους για λειψυδρία.

Αυτή η θερμοκρασία-ρεκόρ καταγράφηκε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο προάστιο Μουνγκεσπούρ του Νέου Δελχί, από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας, που έκανε λόγο για «ισχυρά κύματα ζέστης».

Η ινδική μετεωρολογική υπηρεσία είχε ήδη καταγράψει ρεκόρ 49,9° Κελσίου χθες στο Νέο Δελχί.

Οι Αρχές της πόλης των περίπου 30 εκατ. κατοίκων εξέδωσαν «κόκκινο συναγερμό υγείας» για τη σημερινή ημέρα, όπου την προηγουμένη καταγράφηκαν αντίστοιχες θερμοκρασίες.

Προειδοποίησαν για την «πολύ ισχυρή πιθανότητα ασθενειών που συνδέονται με τη ζέστη και θερμοπληξίας για όλες τις ηλικίες» και κάλεσαν τους πολίτες να επιδείξουν «ιδιαίτερη επαγρύπνηση» για τα ευπαθή άτομα.

Το κύμα ζέστης στις κεντρικές και βορειοδυτικές περιοχές της Ινδίας «αναμένεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά» από αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.

Τον Μάιο του 2022 σε ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας καταγράφηκε θερμοκρασία 49,2° Κελσίου.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Ινδία
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι συνηθισμένες στην Ινδία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει κύματα καύσωνα μεγαλύτερης διάρκειας, πιο συχνά και πιο έντονα.

Σήμερα, στους δρόμους του Δελχί, οι κάτοικοι φάνηκαν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση μοιρολατρικά, καθώς δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο ώστε να αποφύγουν τη ζέστη.

Πηγή: www.iefimerida.gr