Η τακτική κολύμβηση μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη

Ο καιρός άλλαξε προς το χειρότερο, όμως μην «σηκώσετε» ακόμη το μαγιό και την πετσέτα σας, καθώς το κολύμπι σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ασθένειες ψυχικής υγείας πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ περίπου το ένα πέμπτο των ενηλίκων παρουσιάζει συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.

Ενώ υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τις διάφορες μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τα συμπτώματα, όπως οι συμβουλές από επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, η λήψη φαρμάκων ή η προσεκτική διατροφή, οι τακτικές βουτιές στην πισίνα θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν ευεργετικές μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του YouGov, 1,4 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι η κολύμβηση είχε θετική επίδραση στο άγχος ή την κατάθλιψη. Επιπλέον, σχεδόν μισό εκατομμύριο Βρετανοί ενήλικες που κολυμπούν και έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν δηλώσει ότι η τακτική κολύμβηση έχει οδηγήσει σε λιγότερο συχνές επισκέψεις στον γιατρό τους, σε αναζήτηση βοήθειας για την ψυχική τους υγεία.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι περίπου 3,3 εκατομμύρια Βρετανοί ηλικίας άνω των 16 ετών που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας κολυμπούν τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο έως τρεις εβδομάδες.

Όταν ερωτήθηκαν για το πώς η κολύμβηση επηρεάζει την ψυχική τους κατάσταση, το 43% των κολυμβητών δήλωσε ότι τους κάνει να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι, 26% δήλωσαν ότι τους κάνει να έχουν περισσότερα κίνητρα στη ζωή και το 15% δήλωσε ότι τους διευκολύνει να αντιμετωπίσουν την καθημερινή ζωή.

Ο Hayley Jarvis, επικεφαλής της σωματικής δραστηριότητας για την οργάνωση για την ψυχική υγεία Mind, δήλωσε για τη σημασία της άσκησης στη σωματική και ψυχική ευεξία: «Όλοι γνωρίζουμε ότι οι σωματικές δραστηριότητες όπως η κολύμβηση είναι καλές για το σώμα μας», είπε. «Αλλά η σωματική και η ψυχική μας υγεία είναι στενά συνδεδεμένες και γνωρίζουμε ότι η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να είναι πολύ ωφέλιμη για την ψυχική μας υγεία. Για όσους δραστηριοποιούνται τακτικά, υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι υπάρχει τάση για χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης».

Ο Ian Cumming, πρόεδρος της Επιτροπής Κολύμβησης και Υγείας, σχολιάζει πώς το κολύμπι μπορεί να είναι μια πολύ χαλαρωτική δραστηριότητα: «Η σωματική δραστηριότητα υπό οποιαδήποτε μορφή μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία ενός ατόμου, αλλά η κολύμβηση είναι μοναδική, επειδή η άνωση του νερού εξασφαλίζει ότι όλοι μπορούν να την κάνουν και με τον ρυθμό που τους ταιριάζει – είναι ιδιαίτερα καλή για άτομα με περιορισμένη κίνηση».

iatrikanews.gr