Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει την ακοή

Οι γυναίκες που καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας της ακοής, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, αν και η μείωση και συχνά η απώλεια της ακοής αποτελεί μια αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, η ταυτοποίηση πιθανών τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή την καθυστέρησή της.   Η μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 1991 έως 2009 και σ’ αυτήν συμμετείχαν περισσότερες από 65.000 γυναίκες.

Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων ήταν η διαπίστωση ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες ψάρι την εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν απώλεια της ακοής στο διάστημα διεξαγωγής της μελέτης, συγκριτικά με όσες έτρωγαν ψάρι σπανιότερα. Επιπλέον, όταν διερευνήθηκε ξεχωριστά η επίδραση της κατανάλωσης διαφορετικών ειδών ψαριού, παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου για όλα τα είδη, ενώ η υψηλότερη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων σχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους ψαριού, όπως ο τόνος, τα λευκά ψάρια ή τα οστρακοειδή, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο απώλειας της ακοής στις γυναίκες, γεγονός που υποδεικνύει ότι η διατροφή πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του εν λόγω προβλήματος.

tastyday.gr