Για 3 χρόνια έδιναν διπλώματα οδήγησης με το… αζημίωτο και στα Τρίκαλα!

Περισσότερα από 157 άτομα έλαβαν από το 2015 μέχρι τον Μάιο του 2018 παράνομα άδειες οδήγησης, μετά από σχετικό… «λάδωμα» σε υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών Κέρκυρας, Λαμίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Κορίνθου – Λακωνίας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι οδηγοί δεν έδιναν καν το «παρών», αφού μέσα από τη συμφωνία που είχαν πραγματοποιήσει με τα κυκλώματα είχαν τη δυνατότητα εν λευκώ να «περνάνε» στην επόμενη φάση, δηλαδή αυτή της πρακτικής εξέτασης.

Η… ταρίφα κυμαινόταν από 400 έως 2.500 ευρώ έκαστος, ανάλογα με την κατηγορία διπλώματος. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη περίπτωση σημειώθηκε πρόσφατα στην Περιφέρεια Αττικής, με 56 παραποιημένα στοιχεία αδειών οδήγησης. Αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα είπαν στον Ελεύθερο Τύπο υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Μεταφορών, ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, θα ανακληθούν οι συγκεκριμένες άδειες.

Έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Τμήματος Ερευνών και Δίωξης, για χρηματισμό 16 υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Κέρκυρας, άνοιξε η υπόθεση σχετικά με πρακτικές και θεωρητικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών όλων των κατηγοριών, τις εξετάσεις για απόκτηση Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας, τις επεκτάσεις αδειών οδήγησης, τις άδειες κυκλοφορίας για λεωφορεία και βαρέα οχήματα.

Κατά τη διενέργεια της έρευνας εξετάστηκαν και οι 16 σχολές οδήγησης που εδρεύουν στο νησί, με κάποιους από τους ιδιοκτήτες να αναφέρουν ότι οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών χρηματίζονται κατ’ εξακολούθηση. Προκειμένου να μην αποτύχει ο εξεταζόμενος και κατ’ επέκταση να μη δυσφημιστεί η σχολή, ζητούσαν, εν αγνοία των εν δυνάμει οδηγών, 20 ευρώ για την εξέταση μοτοσικλέτας και 50 ευρώ για του αυτοκινήτου. Από το μέχρι τώρα προανακριτικό υλικό προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι εξεταζόμενοι αλλοδαποί που αγνοούσαν «πλήρως να γράφουν και να διαβάζουν ελληνικά» κατέθεσαν πως είχαν δώσει στο παρελθόν σε υπαλλήλους της Δ.Μ. Κέρκυρας χρηματικά ποσά μεταξύ 400 – 1.300 ευρώ προκειμένου οι εξεταστές να τους βοηθήσουν να πετύχουν στις θεωρητικές εξετάσεις.

Η βοήθεια που δινόταν από εξεταστές γινόταν είτε με την καθ’ υπόδειξη των ορθών απαντήσεων στην οθόνη του υπολογιστή (ερασιτεχνικά διπλώματα), είτε ως έτοιμες και γραμμένες σε χαρτί ώστε να αντιγράψουν οι υποψήφιοι με το δικό τους γραφικό χαρακτήρα (Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας). Σε μία ακόμα εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης και τριών συμμοριών αποτελούμενης από 15 άτομα που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση αδειών οδήγησης, αλλά και στη μετατροπή πλαστών αδειών της Ε.Ε. σε γνήσιες ελληνικές, προχώρησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Τμήματος Ερευνών και Δίωξης.

Πιο συγκεκριμένα, ένας εκ των ιδιοκτήτων σχολής οδηγών στη Λαμία έπαιρνε μέσω ταχυδρομικής επιταγής από Ρομά χρηματικά ποσά, ως το αντίτιμο για τις άδειες οδήγησης που… χορηγούσε. Μετά τη διενεργηθείσα έρευνα προέκυψε ότι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και ιεραρχική δομή. Η έκδοση αδειών οδήγησης γινόταν χωρίς προηγούμενη παράσταση κατά τη θεωρητική και πρακτική εξέταση, χρησιμοποιούσαν τεχνικά μέσα (κάμερα, μικρόφωνο) για το πρώτο σκέλος, ενώ «πλάτες» λάμβαναν στο δεύτερο κομμάτι της εξέτασης από υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, μετέτρεπαν τα πλαστά διπλώματα της Ε.Ε. σε γνήσια ελληνικά.

Οι αρμοδιότητες ήταν χωρισμένες σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ: Ο «αρχηγός» επικοινωνούσε με υποψήφιους από όλη την Ελλάδα προκειμένου να ψαρέψει εν δυνάμει οδηγούς που δεν επιθυμούσαν να περάσουν το άγχος των εξετάσεων. Σε δεύτερο χρόνο προμηθευόταν από το συνεργό τις πλαστές άδειες της Ε.Ε., τις οποίες έδινε σε τρίτο συνεργό για να τις μετατρέψει με τη σειρά του σε γνήσιες ελληνικές.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ