Οι «γρίφοι» Αγοραστού και οι φιλοδοξίες ενδιαφερομένων

proedrio_periferias

 

 

 

 

Στην τελική ευθεία για τις αλλαγές σε πρόσωπα βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς την ερχόμενη Κυριακή 6 Ιανουαρίου και στις 3.30 μ.μ. συγκαλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να εκλέξει το νέο του Προεδρείο αλλά και τα νέα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για την περίοδο 2013-2014.

Παράλληλα, εκτός από το προεδρείο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, θα προχωρήσει και σε αλλαγές των τριών θεματικών αντιπεριφερειαρχών των οποίων η θητεία ολοκληρώθηκε. Η ανακοίνωση των ονομάτων των νέων αντιπεριφερειαρχών αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όπως έχει ήδη επισημάνει προ καιρού η «Ε», ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός καλείται να δώσει λύση σε ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος ενώ αντίθετα η προσφορά των ενδιαφερομένων μεγάλη. Παράλληλα δε, θα πρέπει να διατηρήσει και τις ισορροπίες τόσο μεταξύ της ομάδας της πλειοψηφίας όσο και μεταξύ των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων επιτυγχάνοντας μία «αναλογική» εκπροσώπηση και έχοντας πάντα κατά νου ότι πέραν της εξυπηρέτησης των αναγκών της Περιφέρειας τον Ιούνιο του 2014 θα γίνουν και αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε το «σχήμα» θα πρέπει να ικανοποιεί έναν διττό στόχο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο περιφερειάρχης δεν έχει καταλήξει ακόμη σε επιλογή προσώπων, ωστόσο έχει ξεκινήσει σειρά επαφών και συζητήσεων με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, αλλά και με ενδιαφερομένους οι οποίοι «σπεύδουν» να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Ενώ πριν τη συνεδρίαση της Κυριακής θα συγκληθεί και η ομάδα προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις αλλά και να υπάρξει συμφωνία και στο πρόσωπο του νέου προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο οποίος θα εκλεγεί από το σώμα και συνεπώς οι ψήφοι των συμβούλων της πλειοψηφίας-αν μη τι άλλο- είναι απαραίτητοι.

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Όπως προαναφέραμε, τα κριτήρια της επιλογής είναι πολυποίκιλα και επιπλέον έχουν να κάνουν και με την αλλαγή δεδομένων στα δύο χρόνια θητείας της πρώτης αιρετής Περιφερειακής Αρχής, αφού πλέον οι σύμβουλοι κρίνονται και βάσει των επιδόσεων που είχαν στην περίοδο αυτή. Επιπλέον ανεξάρτητα από τα «πρόσωπα» υπάρχουν και κάποιες ανάγκες οι οποίες θα πρέπει να ικανοποιηθούν εκ των πραγμάτων. Επί παραδείγματι για πρακτικούς λόγους ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα αντικαταστήσει τον Χρ. Λιάπη, θα πρέπει να είναι από τη Λάρισα όπου και η έδρα της Περιφέρειας και κατά συνέπεια του Συμβουλίου, προκειμένου να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί διαρκώς και από κοντά τα ζητήματα. Από την άλλη, η Μαγνησία παρουσιάζει μία ιδιομορφία καθώς, από τη στιγμή που ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δημ. Αλεξόπουλος έχει μπει σε «βαθιά κατάψυξη» λόγω της ανεπανόρθωτης ρήξης των σχέσεων του με τον περιφερειάρχη, επί της ουσίας όλα τα καθήκοντα τα ασκεί ο θεματικός περιφερειάρχης, εκτός από κάποιες υπογραφές που βάζει όπως από τον νόμο υπαγορεύεται, ο χωρικός. Συνεπώς η αντικατάσταση του Αργύρη Κοπάνα, έχει μία ακόμη διασταση, σε σχέση με τους υπόλοιπους δυο θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, τον Ζήση Γρηγορίου από τη Λάρισα και τον Ευθύμη Ρετζιά από τα Τρίκαλα. Επιπλέον, επειδή με τον ορισμό των πρώτων θεματικών αντιπεριφερειαρχών έμεινε «εκτός» η Καρδίτσα- αφού οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες είναι τρεις, οπότε δεν μπορούν να καλυφτούν όλοι οι νομοί- αυτή τη φορά μάλλον είναι η σειρά της Καρδίτσας για θεματικό αντιπεριφερειάρχη.

ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ: Μπορεί ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός να μην έχει λάβει τις αποφάσεις του ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις «κενές» θέσεις και μάλλον ενδιαφέρον «διαρκείας» θα λέγαμε, καθώς πρόκειται για συμβούλους που έμειναν «εκτός» την προηγούμενη διετία. Από Λάρισα ενδιαφερόμενοι είναι η Μαρία Μαμάρα και ο Χρ. Καλομπάτσιος, το όνομα του οποίου πάντως έχει εμπλακεί και στο θέμα της διοίκησης των νοσοκομείων της Λάρισας στη θέση του αντιπροέδρου, οπότε στην περίπτωση αυτή θα βγει εκτός εξίσωσης. Ωστόσο ενδιαφέρον είχε εκφράσει και ο Θαν. Αγγέλης αλλά και ο Χρ. Σιδερόπουλος. Έντονα ακούγεται για τη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και το όνομα του Γρηγόρη Παπαχαραλάμπους. Από τον Βόλο πάλι οι Α. Μπότος, Γιώργος Καλτσογιάννης και Πέτρος Μπατζιάκας. Από την Καρδίτσα οι Αντώνης Αναστασόπουλος και Γωγώ Κόκκαλη και από τα Τρίκαλα οι Ντίνος Μπάρδας και Ελένη Αργυροπούλου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι και στις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες που «φλερτάρουν» με το ενδεχόμενο.

Εφ. Ελευθερία (Μαρίνα Αποστολοπούλου)