Η επένδυση ενός κράτους στην καθαρή ενέργεια και τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες

Το βάρος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε συνδυασμό με την απολιγνητοποίηση, ρίχνει η ελληνική κυβέρνηση. Σε σύσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας αποφασίστηκε πως στις αρχές Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο για ενέργεια με όσο λιγότερη χρήση λιγνίτη γίνεται.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, θα ετοιμάσουν το αναπτυξιακό σχέδιο που θα προβλέπει επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς:

  • της πράσινης ενέργειας
  • της έξυπνης γεωργίας
  • του βιώσιμου τουρισμού
  • της βιομηχανίας και βιοτεχνίας
  • της ψηφιακής οικονομίας και της εκπαίδευσης

«Η απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και το σχέδιο που εκπονείται είναι θεμέλιο για μία νέα ζωή σε αυτές τις δύο περιοχές, με ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, με πολλές δουλειές και μεγαλύτερες προοπτικές», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για ένα «πολυεπίπεδο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με ειδικά φορολογικά κίνητρα και ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε.».

Τα οφέλη στη χώρα και στις τοπικές κοινωνίες

Όλο και περισσότερα κράτη επενδύουν στην καθαρή ενέργεια. Στην Ελλάδα, τα οφέλη που μπορεί να φέρνει η ανάπτυξη αιολικών πάρκων στις τοπικές κοινωνίες και στη χώρα, είναι πολλαπλά.

Θέσεις εργασίας

Η υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων αιολικών σταθμών, συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης, δεδομένου ότι απαιτείται περίπου 1,5 εργαζόμενος ανά MW εγκατεστημένης ισχύος στη φάση της κατασκευής και 0,3 μόνιμος εργαζόμενος ανά MW εγκατεστημένης ισχύος στη φάση της λειτουργίας, στην πλειοψηφία τους ντόπιοι – μειώνοντας την ανεργία, ενώ οι τοπικές θέσεις που δημιουργούνται από αιολικά είναι 4 φορές περισσότερες από τις συνολικές θέσεις που δημιουργούνται από σταθμούς φυσικού αερίου .

Μειώσεις στους λογαριασμούς

Δεδομένων σχετικών διατάξεων που ήδη εφαρμόζονται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων επιφέρει δραματική μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι κάτοικοι στις περιοχές εγκατάστασης αυτών. Από το 3% των εισπράξεων από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα αιολικά πάρκα, ένα μέρος (1%) κατευθύνεται άμεσα προς τους κατοίκους, καλύπτοντας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ένα άλλο ποσοστό (περίπου 2%) καταβάλλεται στους Δήμους, ωφελώντας και πάλι την τοπική κοινωνία, με δράσεις που μπορεί να εφαρμόσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην περιοχή ανάπτυξης των αιολικών πάρκων.

Σεβασμός στο περιβάλλον

Είναι δεδομένο και μη αμφισβητήσιμο ακόμη και από τους αντιδρώντες στην υλοποίηση των εν λόγω επενδύσεων ότι οι ΑΠΕ και ειδικότερα τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν καθοριστικά μέσω της λειτουργίας τους στην ελαχιστοποίηση των εκπεμπόμενων αερίων ρύπων που επιβαρύνουν την υγεία των κατοίκων και υποβαθμίζουν τις τουριστικές περιοχές. Ο συνδυασμός παραγωγής Ηλεκτρισμού από αιολικά πάρκα, αντί για πετρελαϊκές μονάδες, εξαφανίζει στην πράξη τις εκπομπές SOx και ΝΟx ενώ μειώνει σε σημαντικό ποσοστό την εκπομπή CΟ2 ετησίως.

Μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλεια

Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση κόστους του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά στις περιπτώσεις των μη διασυνδεδεμένων νησιών που σήμερα εξυπηρετούνται ενεργειακά κυρίως από κοστοβόρους και ρυπογόνους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές η μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιφέρεται κοστολογείται σε εξοικονόμηση συνολικού ποσού της τάξεως των 700 εκατ. € τον χρόνο.

Τουρισμός και αύξησης της αξίας της γης

Παγκοσμίως, τα αιολικά πάρκα στηρίζουν δυναμικά και αποτελεσματικά την τουριστική ανάπτυξη και αποτελούν τουριστικά σημεία αναφοράς, ενισχύοντας και προβάλλοντας τη διεθνή εικόνα των περιοχών και αποτελώντας πόλο έλξης επιστημονικού τουρισμού. Η προσέλκυση, συνεπώς περιβαλλοντικού τουρισμού που θα έρχεται για να δει τη λειτουργία αυτών των αιολικών πάρκων, αποτελεί ένα όφελος το οποίο ειδικά στη χώρα μας θα πρέπει να αναδειχθεί. Παράλληλα, μελέτες που έχουν εκπονηθεί στις ΗΠΑ έχουν αναδείξει το φαινόμενο της αύξησης της αξίας της γης σε περιοχές που αναπτύσσονται αιολικά πάρκα.

newsbeast.gr